Ny lov om tidsregistrering: Er du klar?
17. maj 2024Fra 1. juli 2024 vil tidsregistrering blive en fast del af hverdagen for mange virksomheder i Danmark – også i landbruget. Lovforslaget pålægger alle arbejdsgivere at sikre, at arbejdstiden for deres medarbejdere registreres objektivt, pålideligt og tilgængeligt for medarbejderne selv.
Lovforslaget er en direkte konsekvens af en EU-dom fra 2019, der har til formål at beskytte arbejdstagerne i medlemslandene mod overarbejde og sikre, at de gældende arbejdstidsregler overholdes.
-Du skal som arbejdsgiver derfor nu kunne dokumentere, hvordan og hvor meget dine medarbejdere arbejder, enten ved at registrere timerne løbende eller via faste vagtplaner, forklarer ledelsesrådgiver i VKST Henrik Søndergaard.
Metodefrihed og enkel implementering
Som virksomhedsejer har du frihed til at vælge, hvordan du vil registrere arbejdstiden, hvad enten det er digitalt eller analogt.
Det giver landmændene fleksibilitet til at finde den metode, der passer bedst til den enkelte bedrift
-Det giver landmændene fleksibilitet til at finde den metode, der passer bedst til den enkelte bedrift. For virksomheder med faste arbejdstidsskemaer, kræves der eksempelvis kun dokumentation for afvigelser fra de fastsatte skemaer, eksemplificerer Henrik Søndergaard.
Fokus på arbejdstid og hvileperioder
En central del af lovforslaget er reglerne om arbejdstid. Her forklarer rådgiveren, at medarbejdere ikke må arbejde mere end 48 timer om ugen i en firemåneders referenceperiode.
Loven kræver desuden, at medarbejderne har mindst ét ugentligt fridøgn
-For landbrugsarbejde kan der dog være undtagelser over en 12-måneders periode, hvis der foreligger en overenskomstaftale. Loven kræver desuden, at medarbejderne har mindst ét ugentligt fridøgn og en daglig hvileperiode på mindst 11 timer, siger han.
Datasikkerhed og medarbejderrettigheder
Alle tidsregistreringer skal overholde gældende datasikkerhedsregler.
Det er dit ansvar som arbejdsgiver, at medarbejderne ikke arbejder mere end det tilladte
-Medarbejderne har ret til indsigt i deres egne data, samt ret til berigtigelse og sletning af disse data, siger Henrik Søndergaard og forklarer, at medarbejderne derudover har ret til at bestemme, hvem der har adgang til deres data, og hvordan de behandles.
-Det er dit ansvar som arbejdsgiver, at medarbejderne ikke arbejder mere end det tilladte, tilføjer rådgiveren.
Data vedrørende tidsregistrering skal opbevares i fem år og skal kunne fremlægges for relevante myndigheder ved forespørgsel.
Arbejdstilsynet fører tilsyn
Det er Arbejdstilsynet, der vil føre tilsyn med, at virksomhederne overholder de nye regler. Ved tilsynsbesøg vil Arbejdstilsynet kontrollere, om tidsregistreringsprocedurerne er korrekte, og om lovgivningen overholdes.
Kom til møde om tidsregistrering
Den nye lovgivning om tidsregistrering er et vigtigt skridt i retning af at sikre ordentlige arbejdsforhold og overholdelse af arbejdstidsreglerne for alle medarbejdere i Danmark. Hos VKST opfordrer ledelsesrådgiverne til, at du som landmand og arbejdsgiver begynder forberedelserne hurtigst muligt, så du er klar til de nye krav, når loven træder i kraft til sommer.
Har du spørgsmål eller tvivl, eller vil du vide mere, så kom med til vores møde om bl.a. de nye krav om tidsregistrering d. 4. juni 2024.
Her vil du både få indblik i kravene til tidsregistrering, ligesom vores rådgivere og konsulenter vil dække andre personalejura-forpligtelser som ansættelseskontrakter, korrekt lønudbetaling, ferielov og barsel.
Du kan læse meget mere om mødet på vores hjemmesider her:
Møde d. 4. juni: Fra tidsregistrering til forpligtelser i personalejura
Har du spørgsmål eller brug for sparring i forbindelse med de nye krav om tidsregistrering, så kontakt gerne Henrik Søndergaard på telefon 2921 9940 eller e-mail hes@vkst.dk.