Markedsopdatering uge 25
24. juni 2021Status før høsten 2021
Med forsigtige prisstigninger på flere kornafgrøder og fortsatte flotte priser på bælgsæd og raps, kan det være en god idé at undersøge mulighederne for at sælge en del af høsten på forhånd. Vi går ferietiden i møde, og det er derfor en god idé at tage fat i dine potentielle aftagere nu, så du er sikker på at kunne få fat i den rigtige medarbejder.
Konventionelle priser giver solid bund under øko-priser
De konventionelle priser har nået et højt niveau, der sikrer en solid bund under især omlægningspriserne. De fleste øko-priser har dog rykket sig et trin højere op, så der fortsat er en difference. Det forventes ikke, at vi kommer til at opleve samme ”høstpres” på priserne, som vi har gjort de to forgange år, og det er derfor usikkert om nedenstående ”før-høst”-priser kommer til at falde eller måske stige lidt i høst. Havren skiller sig desværre ud som mere usikker, da møllerne er dækket ind for en længere periode og der stadig er overgangsbeholdning fra høsten 2020.
Maltbyg overrasker
Maltbyg prisen har længe været under pres, men overrasker ved at lægge i et interval på 160-185 kr./hkg afhængig af sort. Det er selvfølgelig en forudsætning at kvaliteten holder.
Brug tid på at planlægge dit salg
Det kan betale sig at bruge tid på grundig research af de forskellige aftagere og deres individuelle handelsvilkår. Der er forskellige typer af fradrag, forskellige satser og leveringsvilkår. Som udgangspunkt kan mange vilkår forhandles, men sæt dig grundigt ind i hvor meget du reelt får for dine afgrøder når diverse fradrag er betalt. Det kan være afgørende for, at du indgår den mest fordelagtige aftale. Priserne i tabellen er aktuelle og højest opnåelige og det betyder, at det er den højeste pris, der er oplyst af en række forskellige grovvare- og handelsvirksomheder dags dato på høst 2021. Priserne er uden fradrag og leveret. Du skal regne med en vis variation i priserne – helt op til 30 kr./hkg. Der vil ofte være individuelle betingelser og vilkår samt andre prisniveauer ved senere levering og afregning. Priserne er oplyst af en række forskellige aktører på det økologiske afgrødemarked.
Høje proteinpriser nu – men måske udsigt til et fald
Der tilbydes høje priser på bælgsæd lige nu, og vi forventer ikke, at de stiger væsentligt på kort sigt. Hvis du spekulerer i prisstigninger og lægger din bælgsæd på lager, bør du holde skarpt øje med prisudviklingen og ikke vente for længe, hvis priserne begynder at falde.
Fra DLG´s markedsorientering kan man læse, at det forventes, at prisen på økologisk sojakage vil falde fra 2022 og dermed gøre dansk protein mindre eftertragtet prismæssigt. Det vil sandsynligvis få priserne på bælgsæd og raps til at falde på længere sigt. Kilde: https://dlg.dk/Oekologi-/Info-og-nyheder