Markedsudvikling mod høst 2022

17. december 2021

Tirsdag d. 14. december afholdte Økologisk VKST i samarbejde med Innovationscenter for Økologisk Landbrug et Markedsmøde for økologiske planteavlere.

Vi havde inviteret Danish Agro, DLG og Hornsyld Købmandsgaard til at fortælle om deres forventninger til markedet i 2022. Sven Hermansensen fra Innovationscentret for økologisk landbrug fortalte om mulighederne og udfordringerne i selvforsyning med protein og fedt til de danske husdyr, mens Sandie Holm fra Økologisk VKST viste hvilke afgrøder vi forventer kommer ud med de bedste dækningsbidrag i 2022 samt prisudviklingen i 2021.

Se eller gense alle præsentationerne herunder

Afsætning til eksport og konceptavl

Foderkornsmarkedet

Hjemmedyrket protein og fedt

Bedste dækningsbidrag 2022 og prisudviklingen i 2021

Hvad kan vi forvente af høsten 2022?

Vi går ind i høsten 2022 med tomme lagre dels pga. stor efterspørgsel dels pga. skuffende udbytter i 2021. Høje fragtrater, besværlig, dyr eller manglende transportmuligheder betyder at det er dyrt og dermed mindre interessant at importere korn. Det betyder omvendt også at eksporten især til fjernere destinationer bliver hæmmet. Det holder en bund under priserne, at billigt økologisk foderkorn ikke i samme grad bliver importeret, men samtidig påvirker det også eksporten, så det reelt kun er nærmarkeder som Nordtyskland, der er interesserede i danske økologiske afgrøder. Tidligere har det især været Sydeuropa, Tyskland og England, der har importeret dansk økologi.  På længere sigt kan en øget omlægning af arealer til økologi både i Danmark og Europa betyde at produktionen bliver større end forbruget og dermed kan vi risikere prisfald.

God afsætning på konsumkorn i 2022

Der er og bliver god afsætning på grynhavre og brødkorn af høj kvalitet. For grynhavre er det vigtigt at vælge en sort med potentiale for høj hektolitervægt og at høste afgrøden rettidigt, så der opnås gyldne kerner. Det vigtigste parameter i brødrug er faldtallet, som sikres ved at undgå at rugen får nedbør når den er moden. Det betyder at afgrøden allerede bør høstes ved 20 % vand i ustadige høstår. Derefter er hurtig nedtørring og beluftning vigtig. Brødhvede dækker over mange typer af sorter, som kan opdeles i moderne sorter, der kræver høj tildeling af gødning og/eller god forfrugt. Disse sorter har et højt udbyttepotentiale og ligger prismæssigt ”midt-i-mellem”. Det er også muligt at dyrke gamle sorter, som ofte kræver en lavere kvælstoftildeling, men også har et lavere udbyttepotentiale, men mulighed for høj bagekvalitet. Høj kvalitet honoreres med en højere afsætningspris.

Hav fokus på nedtørring og opbevaring

For alle afgrøder er det vigtigt at afgrøden nedtørres til lagerfast hurtigst muligt efter indlægning. Det sikrer at kvaliteten bevares. Afgrøder der tager varme og udvikler toksiner eller bliver angrebet af lagerskadedyr er uegnet til både konsum og foder. Det er også vigtigt at opbevaringen er hygiejnisk dvs. at der ikke er adgang for rotter, mus, katte, fugle og andre skadedyr der forurener afgrøden. Hold løbende øje med afgrøden, så du ikke får en dårlig overraskelse, når vognmanden kommer for at hente afgrøden. Hav især fokus på nedtørring af store frø som især hestebønner, men også ærter og lupiner. Store frø er længere tid om at trække fugten ud og kræver derfor ofte længere tid med luft og flere omgange med varme og beluftning. Nedtørringen skal ske langsomt, da frøene ellers kan skrumpe og revne.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*