Maskinpriserne stiger og rabatterne falder: Skal du investere nu eller vente?
10. marts 2022Maskinstationer og landmænd landet over oplever stadig stigende priser, når der skal handles maskiner. Og de faldende rabatter gør ikke situationen bedre.
De danske landmænd har nu i to år været vidne til, at de store maskinproducenter på rad og række har meldt om pæne prisstigninger. Og det seneste år har corona også bidt dem i halen oveni.
-Landmanden bliver jo ramt dobbelt, fordi listepriserne på maskiner stiger måske 6% på et år, og samtidig er rabatsatsen faldet 4%. Det vidner om stigninger på 10% om året over flere år, siger maskinkonsulent i VKST, Christian Rabølle, der altid følger markedet tæt, når han skal rådgive landmænd om deres nye maskinindkøb.
-Vi har set mellemstørrelse-traktorer i nogle mærker, der er steget 100.000 inden for et år. Brugte traktorer er trukket med op i pris af de nye. Vi er ved at nå en smertegrænse, siger maskinkonsulenten.
Corona har gjort efterspørgslen er større end udbuddet
Han forklarer de stigende priser med den grundlæggende forklaring om udbud og efterspørgsel. Men corona og afgrødepriser har også haft en stor betydning.
-I starten af 2020 så vi et stort udbud af maskiner, høje rabatter og stor konkurrence blandt forhandlere. Men Corona betød lukning af fabrikker og mangel på komponenter, forklarer maskinkonsulenten og uddyber videre:
-Samtidigt steg afgrødepriserne i 2021, så flere planteavlere fik et godt år. Så vendte udviklingen, så nu er efterspørgslen større end udbuddet – og derfor stiger priserne på maskiner så meget.
En 6 meter såmaskine og en 250 hk traktor koster nu over 2 mio kr. netto!
De stigende priser er kommet for at blive
Hvis landmændene går og venter på, at priserne falder igen, skal man kigge længere ind i krystalkuglen, spår Christian Rabølle, der dog håber på lidt højere rabatter igen.
-Jeg tror ikke de store koncerner som John Deere, CNH og Agco vil sænke priserne igen. Men det er mit håb, at konkurrencen genskabes, og så vil det helt sikkert betyder højere rabatter igen. Siger Christian Rabølle.
-Men der går nok et par år endnu.
Investering nu eller vente?
Men hvad skal man så som landmand gøre, hvis man er i tvivl, om der skal investeres nu, eller om man skal vente på bedre priser?
Her er Christian Rabølle helt klar i spyttet. Det handler nemlig om velovervejelse.
-Det er vigtigere end nogensinde før at være bevidst om sin maskinstrategi. Har du et reelt behov for investering nu, eller er du offer for lemmingeeffekten, hvor alle de andre skynder sig at købe nu, inden maskinerne stiger yderligere? Siger han og fortsætter:
-Vi mener klart, at landmanden kan investere velovervejet på baggrund af omkostningskalkule og sund fornuft – eller være den stærke, der siger nej.
Christian Rabølle tilbyder sammen med sin maskinkollega Søren Geert-Jørgensen at hjælpe med maskinstrategien hos den enkelte landmand. For når det kommer til maskiner og maskinstrategi, er det ikke noget, der skal tages let på.
-Det piece of cake at regne på en enkelt maskine. Men det handler jo om et samspil mellem maskinkapacitet og arbejdskraft til rådighed, sædskifte og forholdene i det hele taget i forhold til, hvor meget man skal nå. At få sammenholdt alle faktorer og finde ud af, hvornår man har tilstrækkelig kapacitet under forskellige forhold – Det vigtigt for hele din virksomhedsdrift, afslutter Christian Rabølle.
Du er velkommen til at kontakte Christian Rabølle på telefon 5148 9084 eller Søren Geert -Jørgensen på telefon 2492 3332, hvis du ønsker hjælp til at finde ud af, om det er smart at investere nu eller ej.