Medarbejderne er glade og trygge, når der er styr på sikkerheden og arbejdsmiljøet
17. december 2018Som arbejdsgiver har du ansvaret for, at det er sikkert at arbejde på din virksomhed.
Men det væsentligste i forhold til arbejdsmiljøet er ikke at få styr på de formelle krav og papirarbejdet, men at du minimerer risikoen for uheld betydeligt, når ejendommen og jeres arbejdsrutiner er gennemgået, og det giver tilfredse medarbejdere og tryghed i en travl hverdag.
Få styr på kravene og ro i maven
Der er mange formelle krav, der skal være på plads, og vi kan hjælpe dig med at skabe overblik over, hvilke krav der er til en ejendom som din. Nogle af de ting der skal dokumenteres i tilfælde af, at arbejdstilsynet kommer på tilsyn er for eksempel eftersyn af maskiner og tekniske hjælpemidler som minilæsser eller fodervogn. Men der skal også være styr på førstehjælpskasserne og foreligge en klar beredskabsplan. Og så skal APV’en ligge klar.
Når der er styr på de formelle krav kan du med ro i sindet vente på den dag arbejdstilsynet kommer på besøg.
Det kan virke meget omstændigt og som et stort arbejde, men vent ikke til uheldet er sket, for så er det for sent.
Snak om sikkerheden og det gode arbejdsmiljø
Landbruget er en farlig arbejdsplads, men du kan gøre dit til, at dit landbrug bliver en mere sikker arbejdsplads. Derfor opfordrer vi altid til, at beredskabsplanerne bliver gennemgået og at I bruger nogle personalemøder og kaffepauser på at snakke om arbejdsmiljøet.
Det vi snakker om og er opmærksomme på, det bliver vi også gode til.
Fra papir og planer til daglige rutiner
Der er mange ting at holde styr på, og det kan være uoverskueligt at gå i gang selv, for hvilke krav er der i den gældende lovgivning? Og er der andre ting derudover, som du skal tages hånd om for at få en sikker arbejdsplads?
VKST´s arbejdsmiljøkonsulenter kan hjælpe dig med at lave beredskabsplaner og APV for din ejendom, men vi kan også hjælpe dig med snakke med medarbejderne om arbejdsmiljøet. For sikkerhed er ikke noget, der skal være skrevet om, det er noget, der skal gøres.
Af Heidi Ledskov, arbejdsmiljøkonsulent i VKST