Vær opmærksom: Nabotaksterne stiger meget
22. september 2022Prisniveauet for markarbejde er netop opdateret til årgang 2022-23. De fleste opgaver er steget med 12% i forhold til sidste år. Hos VKST opfordrer maskinkonsulenterne derfor til at lave klare aftaler om pris og vilkår, når man laver markarbejde for andre.
Nabotaktserne er steget med 12% i forhold til sidste år, hvor det især er diesel-prisen, der er årsag til stigningerne. Men også løn, reservedele og kapitalomkostninger er steget. Et højere prisniveau for markarbejde skal derfor “spares op”, til der skal skiftes til en ny, dyrere maskine.
Det forklarer maskinkonsulent Christian Rabølle fra VKST, der her kommer med sine input til, hvad man skal være opmærksom på i forhold til nabotakster, så det nye prisniveau for markarbejde kan sikre en god rentabilitet på alle opgaver.
Den legendariske nabotakst
I flere årtier har listen ”prisniveau for markarbejde” været inspiration for landmænd, der hjælper hinanden. Tidligere kom listen fra Hans Henning Sørensen, Østlige Øers bygge- og maskinudvalg. Nu opdaterer min kollega og jeg listen årligt. Vi har en god kontakt hos Danske Maskinstationer, som sender os deres vægtede indeksregulering hvert år. Herefter justerer vi priserne ud fra vores erfaringer fra mange maskinanalyser.
Nabotaksterne kan du se i artiklen på Planteavlsnyt.dk her.
Store stigninger
I mange år har reguleringen været 0-2%, så årets stigning på 12% er voldsom. Det skyldes primært diesel, som mange betalte under 3 kr./liter for 1-2 år siden. Den aktuelle pris er ca. 7 kr./liter, se mere på Kornbasen.dk, hvor maskinkonsulent Søren Geert-Jørgensen følger dieselmarkedet tæt.
Kør ikke for billigt
Landmænd er generelt flinke folk – Men pas nu på med at tænke, at ”jeg har jo de samme maskiner, og diesel udgør kun en mindre del af opgaven, så jeg fastholder prisen på markopgaven!” Alle dele af omkostningerne er steget, og nogle fortsætter med at stige – lønninger, reservedele, forsikringer og ikke mindst prisen på maskiner.
Vi har set voldsomme stigninger på nye maskiner, f.eks. store mejetærskere er steget mere end 1 mio kr. netto på et år! Men de brugte maskiner er tilsvarende også blevet mere værd. Det er der dog enkelte maskinhandlere, som ”glemmer” i aktuelle byttetilbud. Så husk at hæve prisen for markarbejde, som udføres for andre.
Udlejning
Når man vil leje/udleje et redskab, kan nabotaksten ikke direkte bruges, da den jo indeholder 5 dele; traktor, diesel, løn, redskab og fortjeneste.
Vi har et snedigt regneark til opsplitning af nabotaksten afhængig af maskinstørrelse og kapacitet. Kontakt os, hvis du har brug for hjælp.
Rentabilitet
Nabotaksten bruges også internt i vores maskinanalyser til at beregne indeks for markopgaver. Når nabotaksten for pløjning er 890 kr./ha, og kostprisen f.eks. er 668 kr./ha, så svarer det til indeks 75%, eller 25% under nabotaksten.
Ønsker du yderliger oplysninger om nabotaksterne, eller har du brug for hjælp til opsplitning af nabotaksten i forhold til udlejning, så kontakt gerne maskinkonsulent Christian Rabølle på telefon 5148 9084 eller Søren Geert-Jørgensen på telefon 2492 3332.