Nu er det tid til såning af sukkerroer

8. maj 2024

Nu er det ideelle tidspunkt at så dine økologiske sukkerroer. Med jordtemperaturen, der stabiliserer sig over 12 grader siden begyndelsen af maj, og en prognose der lover vedvarende varme, er betingelserne perfekte.

Det er nu, du skal så dine økologiske sukkerroer. Jordtemperaturen kom op over de 12 grader, da vi passerede d. 1. maj, og prognoser forudser, at den holder sig omkring de 12 grader den næste tid. Jorden er ved at være tørret op og vejret er stabilt de næste dage.

Såbedet har været klar i noget tid, og varmen kombineret med fugten fra weekenden giver gode betingelser for, at ukrudtet spirer – det giver god mulighed for ukrudtsbekæmpelse ved såning.

Forsøg har vist, at såaggregater og stenplove på såmaskinen i sig selv laver en god ukrudtsbekæmpelse. Du skal derfor se at få sået nu. Du kan altid lave en blindstrigling om nogle dage, hvis der er ukrudt at komme efter, og betingelserne er til det.

For jer, der sår med Farmdroid, kunne det være fristende lige at køre en tur med striglen, men det er vigtigst at få sat såningen i gang, nu hvor betingelserne er til det.

Kontroller såmaskinens indstillinger jævnligt

Ideel sådybde er 2,4 cm til bund af sårille. Frøet skal placeres på fast bund i fugtig jord. Det er bedst, at frøet placeres i ensartet dybde, da det vil sikre en ensartet fremspiring. Derfor bør såmaskinens indstillinger og sådybde kontrolleres jævnligt under såarbejdet, og frøet altid sikres kontakt med fugtig jord.

Fremkørselsshastigheden bør maximalt være 6 km/time, gerne mindre, da det er afgørende for præcis og ensartet placering af frøet. Der bruges konisk sårulle, da fordybning over frø (eks. fingerrulle) vil fyldes ved blindbehandling, og det kan forøge fremspiringstiden.

Du skal sigte efter en endelig plantebestand på 75.000-80.000 planter pr. ha. Den anbefalede planteafstand for dyrkning af økologiske sukkerroer er 16 cm, mens den mest anvendte rækkeafstand er 50 cm. Det svarer til 1,25 pakke frø pr. ha (125.000 planter pr. ha). Så er der plads til, at planter går til pga. skadedyr, sygdomme og ukrudtsbekæmpelse.

Vær forsigtig med strigling

Blindstrigling kan udføres før roerne sætter topspirer. Roerne sætter først rodspiren, og herefter kan fremspiret (og næsten fremspiret) ukrudt bekæmpes. Blindstrigling kan udføres op til to gange, afhængigt af ukrudtsbestanden i marken. Roer er meget følsomme overfor strigling, så den skal foregå meget øverligt, så roeplanter ikke berøres/skades.

Ukrudtsbrænding er også en mulighed og er særligt velegnet til fugtig jord/-vejr, hvor mekanisk bekæmpelse kan være problematisk.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.