Nu kan jeg dokumentere, at jeg optimerer udnyttelse af ressourcerne

12. maj 2022

På VKSTs klimadage den 7. og 8. juni kan du møde to landmænd, der på forskellig måde arbejder med klima og ESG. En af dem er Rasmus Eriksen, der siden 2015 har arbejdet med præcisionsjordbrug. Allerede nu kan du fået lille indblik i, hvordan Rasmus Eriksen kobler krav om dokumentation og præcisionsjordbrug.

Rasmus Eriksen driver Sigridshøj ved Kalundborg, og de seneste syv år har han arbejdet med at graduere. Det startede med udsædskort i 2015, og siden har det taget om sig, så graduering er en fuld integreret del af driften, hvor han siden 2017 også har gradueret gødning, svampemidler og vækstregulering på de lidt mere end 400 hektar, han driver. I år er der brødhvede, raps, frø og maltbyg i markplanen.

Det handler om at bruge ressourcerne optimalt og dokumentere det

For Rasmus Eriksen handler præcisionsjordbrug om at bruge ressourcerne forsvarligt og mest optimalt, og det vil han gerne kunne dokumentere i endnu højere grad:

-Jeg har længe efterlyst, at vi kan få papir på det, vi gør, og dokumentere og måle, at vi bruger ressourcerne bedst muligt både i forhold til miljøet og klimaet og i forhold til bedriftens økonomi, siger han og fortsætter:

Med det politiske fokus, der er på landbrugets udvaskning af kvælstof, så er præcisionsjordbruget et vigtigt værktøj

-For mig handler det generelt om at udnytte de ressourcer, vi har, optimalt – både jorden og arbejdet. Der er allerede mange forsøg, der viser, at man minimerer risikoen for fejl ved gødskning, når man bruger teknologien og graduerer. Og med det politiske fokus, der er på landbrugets udvaskning af kvælstof, så er præcisionsjordbruget et vigtigt værktøj.

Bedre sporbarhed og bedre image hos forbrugerne

Rasmus Eriksen har endnu ikke oplevet, at der kommer krav om dokumenteret klimaeffekt fra samarbejdspartnere. Men han håber, at dokumentationskravet, der kommer fra den finansielle sektor i 2023, også kan bruges i andre sammenhænge.

På sigt håber jeg, at alt den dokumentation, præcisionsjordbruget giver mig, kan bruges i forhold til forbrugerne

-Jeg forventer helt klart et højere dokumentationskrav fremover, og det skal vi også bruge til at styrke tilliden hos forbrugerne, så det også kan ses på prisen. Jeg vil gerne kunne dokumentere over for forbrugere, at jeg bruger ressourcerne optimalt, og forbrugeren får bedre sporbarhed. Så på sigt håber jeg, at alt den dokumentation, præcisionsjordbruget giver mig, kan bruges i forhold til forbrugerne, fx som vi kender det fra Ø-mærket i økologien, siger Rasmus Eriksen.

Han er helt sikker på, at med det fokus, der er på ressourceudnyttelse, klima og miljø, så bliver det afgørende, at landmanden kan dokumentere arbejdet, og det er ESGreen Tool også en del af.

Kom med til gratis klimadag i VKST

Du kan møde Rasmus Eriksen på VKST’s klimadag den. 7. juni i Sorø. Den 8. juni i Nykøbing er det mælkeproducent Peter Søgaard, der fortæller om, hvordan han arbejder med sundhed i besætningen.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.