Ny BNBO-lov: Hvad betyder det for dig som landmand?
4. juni 2024En ny lov medfører sprøjteforbud i boringsnære beskyttelsesområder, de såkaldte BNBO – hvad betyder det for dig som landmand med arealer i BNBO? Det giver vores jurist og erhvervspolitiske konsulent dig svaret på i et nyt webinar, du kan få fingrene i her.
Med den nye lov skal kommunerne til at udstede påbud til lodsejere om sprøjtestop i de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), hvis det ikke er lykkedes at indgå en frivillig aftale om sprøjtestop med lodsejeren.
De seneste tal viser, at der i dag er gennemført beskyttelsesindsatser i 19 procent af de BNBO, som skal beskyttes. Det betyder, at der stadig mangler at blive beskyttet over 2.500 BNBO. Mange af de indsatser vil blive gennemført via påbud – hvad betyder det for dig som landmand med arealer i BNBO?
Det svarer Erik Hansen Blegmand og Piet Galsøe Wireschou fra VKST på i et nyt webinar.
-Hvis der er forsøgt indgået en frivillig aftale, kan og skal kommunen give påbud direkte efter lovens ikrafttræden og senest 1. januar 2025. For de øvrige områder skal en frivillig aftale forsøges indgået inden udgangen af 2024, hvis ikke det lykkes, så skal kommunen give et påbud, forklarer erhvervspolitisk konsulent i VKST Erik Hansen Blegmand.
De tre vigtigste pointer fra webinaret
I webinaret får du som landmand bedre overblik over konsekvenserne af loven, og du får svar på nogle af de mange spørgsmål, som konsulenterne i VKST er blevet stillet fra landmændende efter nyheden om den nye lov.
Piet Galsøe Wireschou kommer her med de tre vigtigste pointer fra webinaret:
Må jeg fortsat dyrke min jord, hvis jeg modtager et påbud, og hvornår træder påbuddet i kraft?
-Omfanget af den restriktion, der bliver pålagt ejendommen, afhænger af, hvorvidt der er indgået en frivillig aftale, eller om der er udstedt påbud, herunder hvad der i begge tilfælde er indeholdt i hhv. aftalen og påbuddet, forklarer Piet Galsøe Wireschou.
I webinaret kommer han nærmere ind på, hvordan man som landmand kan søge og opnå indflydelse.
-Jorden i et BNBO er i udgangspunktet ejerens og kan fortsat dyrkes efter indgåelse af frivillig aftale eller meddelelse af påbud. Det kommer ligesom i andre tilfælde an på, hvad der i det konkrete tilfælde er aftalt, ligesom det kommer an på indholdet af påbuddet, forklarer juristen.
Hvad sker der med min jord, når boringen ikke længere eksisterer?
Det samme gør sig gældende i forhold til spørgsmålet om restriktionens varighed – det kommer helt an på det konkrete tilfælde. Der opstår hermed et incitament til at indgå frivillig aftale. Det kommer juristen også nærmere ind på i webinaret.
Er BNBO-erstatning ulovlig statsstøtte, og hvordan forholder det sig med samspillet med de minimis-reglerne?
For så vidt angår relationen til de minimis-reglerne er der forskel på erstatningssammensætningen – om der udbetales en løbende årlig kompensation eller en engangserstatning.
Få et mere uddybende svar og svar på mange flere spørgsmål i webinaret, som du kan se ved at udfylde formularen herunder.
Gratis for medlemmer af VKST
Er du medlem i VKST, får du adgang til webinaret kvit og frit. Er du ikke medlem, kan du stadig få adgang til webinaret, men du bliver faktureret 200 kr.
Medlem eller ej, så udfyld formularen herunder, og så sender vi et link til webinaret med det samme – og du kan tilgå videoen når du har tid og lyst:
Har du behov for rådgivning og sparring i forbindelse med BNBO, må du meget gerne kontakte vores specialister på området:
- Jurist Piet Galsøe Wireschou
- Ejendomsrådgiver Karl-Åge Hornshøj Poulsen
- Økonomi- og ejendomsrådgiver Finn Hallberg
- Økonomi- og ejendomsrådgiver Hans-Jacob Kjøller