Ny undersøgelse. Råmælk til kalve kan mindske dødeligheden

4. juli 2018

Som kvægkonsulent oplever vi jævnligt hos mælkeproducenterne, at der kun meget begrænset eller endda ingen råmælk er hos nykælvede køer. Det giver en stor udfordring med syge kalve og ofte død til følge.

Der har ikke været arbejdet meget med at årsag-forklare problemet med manglende råmælk. Det har en gruppe amerikanske forskere dog nu taget hånd om, da de har foretaget en stor undersøgelse af råmælk.

Råmælk giver sundhed og en stærk og højtydende ko

Tildeling af råmælk i god kvalitet er en meget vigtig arbejdsgang i arbejdet med at opdrætte en sund kalv og kommende stærk og højtydende ko.

Kalven har brug for antistofferne fra råmælken, fordi den er født uden antistoffer. Det betyder, at hvis den ikke får råmælk, kan den ikke eller kun meget begrænset bekæmpe de bakterie-angreb, som den vil møde i kælvningsboksen og siden hen i kalveboksen/hytten.

Mange faktorer påvirker produktionen af råmælken hos koen som fx fodring i goldperioden, goldperiodens længde, laktationsnummer, forrige laktations mælkeproduktion og sæson. Nogle kan vi nemt og direkte påvirke, andre som sæson kan vi ikke gøre noget ved.

Analysens hovedkonklusioner

Den amerikanske undersøgelse er forløbet over et år i en besætning med 2.500 jerseykøer med knap 3.000 kælvninger. Resultaterne af undersøgelsen viser følgende hovedkonklusioner:

Råmælksmængde er meget påvirket af sæsonen. Således er der kun lidt råmælk om vinteren, og meget mere om sommeren.

  • Juni: 6,6 kg/ko
  • Dec: 2,5 kg/ko
  • Maj: 4,8 kg/ko
  • Ældre køer har et større fald i råmælksproduktionen mellem juni og december end 1. kalvs køer. Altså har de som gennemsnit mindre råmælk

– Lave temperaturer giver lave råmælksmængder
– Jo flere yverbetændelser i foregående laktation, jo lavere råmælksmængde efter kælvning
– Mindre lys i goldperioden medførte 10 % mere mælk i laktationen

Oparbejd råmælksbanken hen over sommeren

Ud fra dette kan vi anbefale at oparbejde råmælksbank hen over sommeren, som kan bruges til vinteren. Råmælk i fryseren kan opbevares i 12 måneder. Yderligere er god yversundhed også vigtig for råmælken, så fokus herpå kan få en ekstra dimension.

Hvis det er muligt at justere lysstyrken hos goldkøer, så arbejd med dette. Goldkøer har brug for 16 timers ”mørke” og 8 timers lys – dette er modsat de malkende køer, så går de i samme stald, er det ikke muligt at styre efter.

Undersøgelsen inddrog ikke foderrationen. Tidligere forsøg viser dog, at der ikke er nogen videre effekt af fodringen på råmælksmængden. De nyeste danske anbefalinger er, at goldkøerne får et u-sorterbart foder med stabilt næringsstof.

Af Marianne Dyreholt, kvægkonsulent KvægrådgivningDanmark/VKST

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)