Ny undersøgelse. Råmælk til kalve kan mindske dødeligheden
4. juli 2018Som kvægkonsulent oplever vi jævnligt hos mælkeproducenterne, at der kun meget begrænset eller endda ingen råmælk er hos nykælvede køer. Det giver en stor udfordring med syge kalve og ofte død til følge.
Der har ikke været arbejdet meget med at årsag-forklare problemet med manglende råmælk. Det har en gruppe amerikanske forskere dog nu taget hånd om, da de har foretaget en stor undersøgelse af råmælk.
Råmælk giver sundhed og en stærk og højtydende ko
Tildeling af råmælk i god kvalitet er en meget vigtig arbejdsgang i arbejdet med at opdrætte en sund kalv og kommende stærk og højtydende ko.
Kalven har brug for antistofferne fra råmælken, fordi den er født uden antistoffer. Det betyder, at hvis den ikke får råmælk, kan den ikke eller kun meget begrænset bekæmpe de bakterie-angreb, som den vil møde i kælvningsboksen og siden hen i kalveboksen/hytten.
Mange faktorer påvirker produktionen af råmælken hos koen som fx fodring i goldperioden, goldperiodens længde, laktationsnummer, forrige laktations mælkeproduktion og sæson. Nogle kan vi nemt og direkte påvirke, andre som sæson kan vi ikke gøre noget ved.
Analysens hovedkonklusioner
Den amerikanske undersøgelse er forløbet over et år i en besætning med 2.500 jerseykøer med knap 3.000 kælvninger. Resultaterne af undersøgelsen viser følgende hovedkonklusioner:
Råmælksmængde er meget påvirket af sæsonen. Således er der kun lidt råmælk om vinteren, og meget mere om sommeren.
- Juni: 6,6 kg/ko
- Dec: 2,5 kg/ko
- Maj: 4,8 kg/ko
- Ældre køer har et større fald i råmælksproduktionen mellem juni og december end 1. kalvs køer. Altså har de som gennemsnit mindre råmælk
– Lave temperaturer giver lave råmælksmængder
– Jo flere yverbetændelser i foregående laktation, jo lavere råmælksmængde efter kælvning
– Mindre lys i goldperioden medførte 10 % mere mælk i laktationen
Oparbejd råmælksbanken hen over sommeren
Ud fra dette kan vi anbefale at oparbejde råmælksbank hen over sommeren, som kan bruges til vinteren. Råmælk i fryseren kan opbevares i 12 måneder. Yderligere er god yversundhed også vigtig for råmælken, så fokus herpå kan få en ekstra dimension.
Hvis det er muligt at justere lysstyrken hos goldkøer, så arbejd med dette. Goldkøer har brug for 16 timers ”mørke” og 8 timers lys – dette er modsat de malkende køer, så går de i samme stald, er det ikke muligt at styre efter.
Undersøgelsen inddrog ikke foderrationen. Tidligere forsøg viser dog, at der ikke er nogen videre effekt af fodringen på råmælksmængden. De nyeste danske anbefalinger er, at goldkøerne får et u-sorterbart foder med stabilt næringsstof.
Af Marianne Dyreholt, kvægkonsulent KvægrådgivningDanmark/VKST