Nye maskiner er steget med 30-50% siden 2020 – kan dit markbrug betale de stigende maskinomkostninger?

21. februar 2023

Den kan være nervepirrende at lægge en plan for den kommende sæson i marken – især hvis du påtænker at optimere maskinparken. For så kan de stigende maskinomkostninger gøre den kommende sæson til et dyrt bekendtskab.

De fleste har hørt om stigende maskinpriser og igennem mange år har maskinomkostningerne været svagt stigende. Men i år ser det noget anderledes ud.

Det fortæller maskinkonsulent i VKST, Christian Rabølle.

Han og kollegaen Søren Geert-Jørgensen foretager mange maskinanalyser, og de nyeste analyser og opdateringer, de har lavet, ligger på et væsentligt højere niveau end tidligere.

Mange vil opleve stigninger på 800-1.200 kr. pr. ha

-Hver dag bliver vi overraskede over, hvor meget det hele stiger. Mange vil opleve stigninger på 800-1.200 kr. pr. ha, så maskinomkostninger i markbrug på 4.500 kr. pr. ha. vil være almindeligt. Men det er ikke alle markbrug, der kan holde til det, siger Christian Rabølle.

Listepriserne stiger, og rabatterne falder

Maskinkonsulenterne i VKST følger udviklingen nøje hver eneste dag og noterer realværdier på faktiske handler løbende.

Den samlede effekt af det, er en prisstigning på 30-50% på nye maskiner

-Derfor ved vi, at både listeprisen er steget betragteligt, men samtidig er rabatterne faldet 5-10%. Den samlede effekt af det, er en prisstigning på 30-50% på nye maskiner, forklarer Christian Rabølle, der dog tror på, at rabatterne stiger igen, hvis konkurrencen vender tilbage.

-Men det kræver, at du giver dig god tid. At investeringerne planlægges i god tid, og at du indhenter flere tilbud, forklarer han.

Sådan finder du ud af, om dit markbrug kan betale de stigende omkostninger

Med de stigende priser, inflation, en dyr dieselolie, stigende lønninger og forsikringer samt generelt stigende abonnementer på maskinstyring og registreringsprogrammer, kan det være svært at overskue, hvor meget det går ud over markbruget.

Det er vigtigere end nogensinde før at få lavet en maskinanalyse

-Derfor mener vi også, at det er vigtigere end nogensinde før at få lavet en maskinanalyse og derefter få beregnet alternativer, så man ser konsekvenser af nyinvesteringer, før de realiseres, siger Christian Rabølle og uddyber:

-Vi sætter fokus på, hvad det koster, og hvad man kan gøre på sigt, når man vil tjene penge. Når maskinanalysen først er lavet, så er det hurtigt og billigt at opdatere den hver 1-3 år.

Derudover opfordrer han landmændene til at deltage i DBII Tjek.

-Med en aktuel 2023 markplan, egne maskinomkostninger fra en maskinanalyse, samt aktuelle priser på allerede solgte afgrøder kan man hurtigt få et budgettal for, hvordan DBII 2023 ser ud, afslutter han.


På planteavlsnyt.dk kan du læse hele artiklen fra Christian Rabølle, hvor han dykker ned i alle tallene på maskinomkostninger, værditab, dieselolie og andre prisstigninger, der har betydning for markbruget. Derudover kan du se dugfriske tal for DBII Tjek 2022 med bruttoomsætning, stykomkostninger, maskinomkostninger og DBII samt en kalkule for 2023. Find artiklen på Planteavlsnyt her.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)