Nye regler vedr. renter på momsefterangivelser og korrektioner

11. september 2022

Folketinget har den 15. juni 2022 vedtaget nye regler, der bl.a. indebærer, at der skal betales renter på efterangivelser og korrektioner til tidligere indberettet moms. Det anbefales derfor, at du tager fat i din rådgivningsvirksomhed, der skal gennemgå momsindberetninger for at undgå en eventuel efterbetaling.

Den nye lov betyder, at efterangivelser og korrektioner fremadrettet bliver forrentet fra sidste rettidige betalingsdag. Ændringerne træder i kraft 15. juni 2022, men virkningstidspunktet fastsættes af Skatteministeren, men forventes at blive 1. januar 2023.

Det forklarer revisor fra VKST Revision Niels Boldsen.

-Praksis har hidtil været, at der ved for sen angivelse og dermed manglende betaling, først påløb renter 14 dage efter påkrav, og kun hvis der ikke var sket betaling inden for varslet. 14-dages fristen er nu fjernet, således at renter påløber fra sidste rettidige betalingsdato, forklarer Niels Boldsen.

Fejl kan blive dyre

Ændringen skelner ikke mellem forskellige årsager til en efterangivelse. En fejl som først opdages 2-3 år senere, kan derfor blive en ganske dyr fornøjelse for virksomheden, da renten aktuelt er 8,4 % p.a.

Niels Boldsen sætter et eksempel op:

-50.000 kr. forkert periodisering af faktura udstedt ultimo måneden, hvor momsen først afregnes i den efterfølgende momsperiode, og fejlen opdages ved kontrol 2-3 år efter. Her vil påløbne renter udgøre ca. 15.000 kr., som ikke er fradragsberettigede, siger revisoren.

Fejl kan f.eks. være:

  • Momsfradrag i forbindelse med personalegoder, hvor virksomheden tager et for højt fradrag på mobiltelefoner, pc’ere mv.
  • Forkert periodisering af faktura udstedt ultimo måneden, hvor salgsmomsen først afregnes i den efterfølgende momsperiode
  • Uberettiget momsfradrag som en konsekvens af en forkert faktura
  • Forkert kvalifikation af en ”virksomhedsoverdragelse”
  • Handel med udlandet, hvor kravet til momsfritagelse ikke er opfyldt
  • Manglende momsregistrering

Virksomheder med delvis fradragsret skal stadig foretage en efterfølgende regulering, når årets endelige delvise fradragsprocent kan opgøres. Den efterfølgende endelige regulering som foretages efter regnskabsårets udløb, er en følge af lovgivningen, og dermed ikke en konsekvens af, at virksomheden har angivet forkert eller for sent.

Det forekommer derfor meget uhensigtsmæssigt, at reguleringerne, der opstår som følge af den endeligt opgjorte fradragsprocent, bliver omfattet af renteberegningsreglerne, siger Niels Boldsen.

Tag fat i din revisor eller rådgiver

Han anbefaler derfor, at man skal tage fat i sin rådgivningsvirksomhed hurtigst muligt og få dem til at gennemgå nuværende og tidligere momsindberetninger for at undgå at stå over for en eventuel efterbetaling.

Har du spørgsmål til de nye regler, eller ønsker du en gennemgang af dine indberetninger, så tag fat i din rådgiver eller en revisor fra VKST Revision her.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)