skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Man Kan Ikke Drive Landbrug Efter En Kalender

Man kan ikke drive landbrug efter en kalender

Marken blev mejet og høet blev høstet og landmændene kan ånde lettet op, men kun indtil den næste af de flere hundrede frister, der årligt dikterer landbruget dukker op i kalenderen.

Afgrøderne drukner i datoer

Landbruget er afhængig af vind og vejr, det er ingen overraskelse. Men hvad der kan komme som en overraskelse, er de flere hundrede datoer, der dikterer hvornår landmanden må så, høste og gøde. Og hvert år kommer der flere til.

Datoreguleringer er ikke fleksible og kan ofte synes tilfældige. Den manglende fleksibilitet i de mange datoreguleringer medvirker til, at L&F gang på gang må søge om dispensation, når vejret står i vejen for arbejdet.

I sidste øjeblik

Oftest ender dispensationen med at blive givet i sidste øjeblik, og det går ud over afgrøderne. Dispensationen kan give landmændene ro, men kun for en kort bemærkning, for der er altid en ny dato rundt om hjørnet som skal nås. De mange datoer i landbruget kommer i vejen for det gode landmandskab, når der skal høstes for tidligt og gyllen først må køres ud, når jorden er for blød til at køre i.

Datotyranniet skal stoppes

Det er ikke en kalender der skal diktere hvornår der må sås, gødes og høstes, nej det er det gode landmandskab. Derfor kæmper Gefion for, at der kommer fokus på de mange datoreguleringer.

” Landbrugsdrift kan ikke sættes på formel. Ikke to år er ens, og ikke mindst set i lyset af de aktuelle klimaforandringer er det på alle måder uhensigtsmæssigt og urimeligt at sætte rigide datokrav til erhvervet. Det bliver kun en tabersag for alle parter.” siger Torben Hansen i et debatindlæg, som en opfordring til politikere og embedsmænd.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV