Nyt fra Plantekongres: Det her skal du holde øje med i 2023

23. januar 2023

Plantekongres 2023 er netop afviklet i Herning, hvor landmænd, konsulenter, universiteter, firmaer og andre interesserede var samlet til branchens største faglige begivenhed.

Også planteavlskonsulenterne fra VKST var af sted og fik suget den nyeste faglige viden om planteproduktionen med hjem, og programmet var proppet med spændende oplæg og ny tendenser.

Planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST kommer her med sit bud på de fire emner fra kongressen, som nogle vigtige pointer at tage med hjem til bedrifterne øst for storebælt, og som du derfor bør være ekstra opmærksom på:

1. Bladribbesnudebille-larven

Bladribbesnudebillen angreb rapsen kraftigt i 2022. Bladribbesnudebille-larven er et ret nyt skadedyr i vinterraps, og det var nemt at finde larverne i stænglerne i 2022, hvor angrebene så voldsomme ud.

Det ser dog ud til, at rapsen kan tåle en del angreb uden at det koster udbytte. Men ikke desto mindre skal vi I 2023-sæsonen følge dette skadedyr nøje, især med overvågning med fangbakker.

2. Pløjefri, CA-dyrkning eller med plov?

Undersøgelser bekræfter, at ethvert system har sine begrænsninger. Det gode håndværk, hvor man vurderer behovet for jordbehandling nøje, og behandler efter behov, er stadig centralt på den veldrevne bedrift.

For eksempel kan en let harvning før vårbyg, selvom man er CA-avler, give merudbytter op mod 20%. Vi anbefaler derfor, at du vurderer behovet for jordbehandling kritisk i dine marker i foråret.

3. Gylle fra biogas

Gylle fra biogas har ofte et noget højere tørstof-indhold end almindelig gylle. Det betyder, at det kan være svært at opnå en høj udnyttelsesprocent af kvælstoffet, især når det udlægges med slanger.

Der bliver mere og mere biogas-gylle i fremtiden, og vores anbefaling er, at så meget som muligt af denne type gylle bør nedbringes i jorden.

Kom til Energidag 2023 hos VKST og hør mere om, hvordan du kan producere din egen el med gyllegas – Læs mere om energidagen her.

4. Additiver til planteværn

Additiver til planteværn bruges mange steder. Men det er bestemt ikke alle planteværnsmidler, der har nytte af fx en forsuring af sprøjtevæsken. Især nedsættes stabiliteten af ”mini-midlerne” (fx Express, etc.), når man forsurer væsken. Tilsvarende står det klart, at glyfosat virker bedst, når der tilsættes svovlsur ammoniak til væsken.

Det er ikke nok kun at forsure den. Vær meget opmærksom på at bruge produkterne rigtigt – der er mange penge at spare.

Har du spørgsmål til ovenstående er du mere end velkommen til at kontakte planteavlskonsulent Ole Schou på telefon 2924 5121.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)