skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
5 Skarpe Til Landmanden: Et Tilbageblik På Valgkampen

5 skarpe til landmanden: Et tilbageblik på valgkampen

Valgkampen har varet 28 dage, medierne har været fyldt med valgstof og klima og miljø har fyldt mere end normalt i debatterne. Men hvilke tanker gør en helt almindelig landmand sig om erhvervets fremtid i dagene efter valget? Vi har spurgt Carsten Johansen, der driver 150 ha ved Tjæreby, hvad han tænker om valgkampen og landbrugets fremtid nu, hvor valget er ovre.

1.  Når du ser tilbage på 28 dage med valgkamp, hvad tænker du så om den?

– Generelt så synes jeg, at man godt kan blive træt af alle de ting, som politikkerne lover, når man godt ved, at det ikke holder. Lige så snart, at valgkampen starter, så lover de guld og grønne skove. Men man ved jo godt, at når det kommer til stykket, så skal de have flertal, og det bruger de som undskyldning, når de ikke gennemføre de ting, som de har lovet. Det svarer lidt til Jacob Haugaard, der lovede medvind på cykelstien.

På trods af det, så synes jeg at det har været en god valgkamp uden for meget mudderkast imellem partierne. Man kan godt frygte, at Amerikanske tilstande vil opstå, men det har heldigvis ikke været tilfældet. Det har foregået i en god tone synes jeg.

2. Hvordan har du mærket, at der har været udskrevet valg?

– Først og fremmest har det været tydeligt i forhold til valgplakaterne, der hænger i lygtepælene og ellers har debatter og andet politisk indhold fyldt meget i medier og tv’et. Fordi det har fyldt så meget i tv’et, har jeg selvfølgelig også fulgt lidt med i valgkampen.

Derudover har man også mærket valgkampen ved, at der har været stor fokus på klima og miljø i år. Derfor kan man godt blive nervøs og ryste lidt i bukserne, for man kan frygte at det kan komme til at gå ud over landbruget med en ny regering.

3. Landbruget har været tema i valgkampen; både omkring klima, fødevarer og udtagning af lavbundsjord. Tror du, at det var et valgtrick eller tror du, at de vil forsætte med at diskutere det?

– Jeg tror, at de vil forsætte med at diskutere landbruget efter valgkampen. Klimaet har fyldt meget og er oppe i tiden nu. Jeg kan desværre frygte, hvad en ny regering med Mette Frederiksen i spidsen vil betyde.

4. Er der noget i valgresultatet, der har overrasket dig?

– I forhold til valgresultatet, så er jeg overrasket over, hvor mange stemmer Rasmus Paludan fik, også i det område, hvor jeg  hører til på Vestsjælland. Derudover er jeg også overrasket over, at det gik så godt for Venstre.

5. Hvad tror du valget kommer til at betyde for landbruget? 

-Det kunne godt blive et godt udfald, hvis Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen kunne samarbejde, men det vil Mette Frederiksen ikke. Og med hendes valgresultat så kommer hun til at trække det lange strå.

Så med Mette Frederiksen i spidsen, kan jeg godt frygte, at der kommer flere miljøtiltag. Et skrækscenarie ville være, hvis de begyndte at trække gødningsnomerne tilbage, sådan vi kommer til at undergødsker vores marker igen. Det vil gøre det sværere for os landmænd.

VKST kører et månedligt tema med “fem skarpe til landmanden”, hvor en lokal landmand svarer på fem spørgsmål om enten et aktuelt emne i dansk landbrug eller om sit eget landbrug, sin produktion eller om sine tanker om livet.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV