skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Årsresultat For Mælkeproducenterne: Direktørerne Tjener Penge

Årsresultat for mælkeproducenterne: Direktørerne tjener penge

Hvis du tænker mere som en direktør og mindre som en bonde, så kan du skabe overskud i din mælkeproduktion, sådan lyder det lidt provokerende fra økonomirådgiver Mie Nøhr Andersen, der har analyseret mere end 40 regnskaber forud for VKST’s økonomimøde for mælkeproducenter den 20. marts.

-God ledelse kan ses på bundlinjen, så du skal gå hjem og forholde dig til din virksomhed som helhed – det er ikke nok at fokusere på stalden. Og du skal bruge din tal fra fx Kvægnøglen til at forbedre dig. Budskabet var klart og kontant, da økonomirådgiver Mie Nøhr Andersen gav sin analyse af årsresultaterne til mere end 75 mælkeproducenter.

Tænk som en direktør og skab overskud

-Der er nogen, der bruger alt for lang tid på at slukke brande i stalden og for lidt tid på blandt andet kontoret, hvor de kunne analysere på bedriftens udvikling: bruger jeg for mange penge på foder? Er mine medarbejdere tilfredse? Hvor tjener jeg mine penge – og hvor sætter jeg dem til?

Alle de spørgsmål skal en direktør tænke for at lede sin virksomhed, og Mie Nøhr Andersens pointe er netop, at flere mælkeproducenter bør tænke som en direktør.

-De dygtigste mælkeproducenter har virkelig styr på deres tal, og de bruger mig mere og mere som en strategisk og økonomisk sparringspartner, der kan udfordre dem på deres analyser og ideer. De bruger tid og kræfter på at drive virksomheden fra et strategisk og overordnet niveau, og lægger færre timer i stalden, lyder det fra Mie Nøhr Andersen.

Lav kalvedødelighed er lig med overskud

Normalt er kalvene jo ikke et område, hvor man tjener penge, og det handler da heller ikke om kalvene, når økonomirådgiveren fortæller, at der er en klar sammenhæng mellem dem, der har en lav kalvedødelighed og dem, der overskud på bedriften.

-Groft sagt kan man sige, at hvis man er god til at passe kalve med alt, hvad der hører til af rettidighed, sans for detaljer, omhu og planlægning, så har man også en sund virksomhed. For den rettidighed og omhu der kræves for at holde kalvedødeligheden lav, den bruger man også i marken, i forhold til pleje af medarbejdere og i det hele taget i driften af sin virksomhed, fortæller Mie Nøhr Andersen.

Hun sammenlignede allerede for 8 år siden kalvedødelighed med bundlinjen og allerede dengang tegnede der sig et klart billede af, at management af hele virksomheden er afgørende for en god økonomi.

Tallene taler deres tydelige sprog

27 pct. af de bedrifter, som er med i analysen har et resultat for 2018 på en million kroner eller mere. Men analysen viser også, at der er meget store spredninger i årsresultaterne, og derfor er der også 28 pct. af de analyserede regnskaber for 2018, der har et underskud på mellem 0 kr. og 1 million. Der er med andre ord meget store forskelle mellem den bedste tredjedel og den dårligste.

Forklaringen skal ifølge Mie Nøhr Andersen, blandt andet findes i den tilgang, som mælkeproducenterne har til at drive forretning. Eller mangel på samme skulle man måske hellere sige.

I gennemsnit er resultatet for mælkeproducenterne halveret i 2018, hvis man sammenligner med 2017. Det gennemsnitlige årsresultat ligger på 600.000 kr. før skat.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV