skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Alternativ Etablering: Jeg En Gård Mig Leje Vil

Alternativ etablering: Jeg en gård mig leje vil

Som så mange andre unge landmandsspirer med drømme om eget landbrug, ville Martin Jonsson fra Ringsted gerne investere i en ejendom og få foden under eget bord.

Men drømmene brast hurtigt efter en samtale med kreditforeningen.

– Vi prøvede at overtage et konkursbo, men kravene fra kreditforeningen var simpelthen for urimelige, og efter en kort hovedregning kunne vi godt se, at det ville blive for dyrt, og at vi ikke ville tjene nogle penge på det, fortæller den nu 26-årige sjællænder.

Det fik ham og kæresten Freja til at tænke kreativt, og inden de selv fandt på et bedre alternativ, ringede Martins rådgiver til ham og fortalte ham om muligheden for at leje et landbrug.

– Det drejede sig om forpagtning med AP Pension. Vi regnede det igennem og fandt ud af, at det var her, vi kunne tjene pengene, siger Martin Jonsson.

Lejer jord og bygninger

I de seneste år er der ifølge tal fra Danmarks Statistik og SEGES videnscenter sket en stor stigning af landbrugsjord, der er forpagtet fra andre. Årsagen er de høje jordpriser og dyre gårde, som de unge ikke har råd til at købe.

Således er forpagtet jord i Danmark næsten fordoblet fra 1985 til 2015. Og Martin Jonsson er en del af den statistik – og det er han kun glad for.

AP Pension ejer bygninger og jord, som jeg betaler en månedlig ydelse for, og resten af overskuddet ryger i banken

– Her er der en fast pris. AP Pension ejer bygninger og jord, som jeg betaler en månedlig ydelse for, og resten af overskuddet ryger i banken. Jeg ejer selv besætningen, maskinerne og alt andet, der kan ”fjernes” fra ejendommen, siger han og fortæller videre:

– Jeg har en tiårig kontrakt med forkøbsret til en fast pris. Så hvis jeg finder ud af, at jeg vil noget andet, eller jeg ikke tjener nok på det, har jeg en overskuelig vej ud.

Den unge landmand ser derfor også denne konstruktion som en mulighed for at se, om det overhovedet kan lade sig gøre for ham at drive landbrug som en god forretning, og samtidig vise banken, at han kan.

– Jeg har da kolleger, der i dag sidder med noget, de ikke kan komme af med igen. Det kommer jeg ikke til med denne konstruktion.

Artiklen fortsætter under boksen…

Vil du også have bedre råd til livet?

Book et gratis møde med en rådgiver til en overordnet snak om potentialet i din virksomhed og hør, hvordan vi kan hjælpe dig med at få bedre råd til livet

  Dit navn
  Dit telefonnummer

  Udfyld formularen herover, så kontakter vi dig med henblik på et gratis og uforpligtende møde.

  Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at få bedre råd til livet her.

  En succes fra første år

  Det er Skovbakkegård i Regstrup tæt på Holbæk, som Martin Jonsson og kæresten har lejet og drevet siden 1. januar 2017. Gården drives økologisk med 240 malkekøer og 270 ha jord, og ifølge Martin selv har opstarten været en succes.

  Jeg har været meget positivt overrasket over, at det er gået så godt

  – Det første år var naturligvis hårdt, men vi har tjent penge fra år 1 af, så jeg har været meget positivt overrasket over, at det er gået så godt. Jeg elsker at være selvstændig og få det hele til at fungere med både produktion, ansatte og samarbejdspartnere og styre en veldrevet ejendom, siger Martin Jonsson, der sammen med kæresten og deres datter lever og har et normalt landmandsliv på gården, som var det deres egen.

  Han påpeger dog, at leje af en gård ikke altid er den bedste løsning for alle, både i det økonomiske og personlige perspektiv.

  – Hvis man går med drømmen om at have alt i sit eget navn, så er det jo ikke den her vej, man skal gå. Og rent økonomisk skal man regne begge konstruktioner grundigt igennem og gøre op med sig selv, hvad man vil. Men man skal bestemt ikke udelukke denne metode på forhånd eller være skræmt af at have en anden part eller medspiller som AP Pension ind over sin forretning, siger Martin Jonsson.

  Han fortæller, at AP Pension naturligvis har nogle krav til forskellige ting, men at det ikke er anderledes, end at en kreditforening også stiller krav.

  Gratis inspirationsaften for unge landmænd

  Martin Jonsson er så glad for sin konstruktion, at han gerne vil dele sin erfaring med andre unge landmænd, der går med drømmen om at blive selvstændig.

  VKST afholder en gratis inspirationsaften for unge landmænd med fokus på fremtidens fødevareproducenter. Her vil der blive stillet skarpt på fremtidens landbrug og unge landmænds muligheder. Martin Jonsson er en af oplægsholderne og vil fortælle sin historie og dele ud af erfaringerne med leje af landbrug.

  Derudover kan du blive klogere på fremtidens finansieringsmuligheder, fremtiden for dansk fødevareproduktion og netværke med kolleger og konsulenter. Læs meget mere om mødet her.

  Martin Jonsson med sin kæreste Freja og deres datter

  Back To Top
  TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV