skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Få Overblik Over Dine Lån – Det Er Nu, Du Skal Tage Stilling

Få overblik over dine lån – det er nu, du skal tage stilling

Vi er nu i oktober, og derfor går du måske i øjeblikket med overvejelser om, hvad der skal ske med dine lån. Det er nemlig den 31. oktober, der er frist for at ændre på lånevilkårene for en del låns vedkommende.

Vi har spurgt to økonomikonsulenter i VKST, Klaus Bo Pedersen og Jens Fog Larsen, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med dine lån netop nu.

Afdragsfriheden har en ende, hvis du ikke gør noget

Hvis du har afdragsfrie lån, så ved du også, at årene med afdragsfrihed får en ende. Du skal derfor være opmærksom på, at din økonomi vil ændre sig markant fra den dag, du begynder at betale af på selve lånet.

Hvis det er i år, din afdragsfrihed slutter, så vil den måske ramme ekstra hårdt pga. høsten 2018

Hvis det er i år, din afdragsfrihed slutter, så vil den måske ramme ekstra hårdt pga. høsten 2018. Du kan derfor med fordel overveje, om det vil være en god idé at få fornyet den afdragsfri periode. For at gøre dette, kan du ansøge om et nyt 30-årigt lån med 10 års indledende afdragsfrihed.

Den besparelse, du har ved ikke at skulle betale afdrag, giver dig likviditet, hvis du står i en situation, hvor driften er presset.

Endelig kan likviditeten måske forbedres ved at søge yderligere afdragsfrihed – hvis der er behov for det.

Vælg den rette låntype for dig

Den variable rente har i flere år ligget forholdsvis stabilt og lavt. Men hvor lang tid kan det vare ved? Det er det store spørgsmål. Gang på gang har man råbt ”rentestigningen kommer!”, men renten er ikke steget. Så hvad skal man tro på?

For nogle, kan det være nødvendigt at vælge en variabel og meget lav rente, når de optager eller omlægger lån. Alligevel kan det være godt at vide noget om fordele og ulemper ved både variable rente og den faste rente. Her er nogle synspunkter på begge låntyper:

Fast eller variabel rente – fordele og ulemper

Et fastforrentet lån er en overvejelse værd netop nu. Renten ligger nemlig rigtig fornuftigt på godt 2%, hvilket er særdeles attraktivt for et fastforrentet lån.

Har du et fastforrentet lån, vil værdien af din restgæld falde, i det øjeblik renten stiger. I det tilfælde vil du stå med en bedre beskyttelse af din egenkapital, fordi en stigende rente typisk også vil resultere i lavere ejendomspriser.

Det betyder, at du kan udnytte det fulde fradrag. I det tilfælde kan en omlægning til et fastforrentet lån være at foretrække

En eventuel omlægning til fastforrentet lån afhænger endvidere af din skatteevne. Hvis du betaler topskat, har du fradrag af renterne. Det betyder, at du kan udnytte det fulde fradrag. I det tilfælde kan en omlægning til et fastforrentet lån være at foretrække.

Hvis du derimod har ingen eller lav skatteevne, får du sværere ved at udnytte dit fradrag, fordi du ikke har noget at trække renterne fra i. I det tilfælde vil en omlægning til fastforrentet lån være mindre fordelagtigt.

Det ikke-fastforrentede lån er med sin historisk lave rente billigt og attraktivt. Det kan i sig selv være værd at gå efter dette, hvis du er indstillet på en eventuel rentestigning. Men også hvis du har bankgæld og anden dyrere gæld, kan det være fordelagtigt at bibeholde lånet med den variable rente. Så har du nemlig bedre råd til at få afviklet på en eventuelt dyrere gæld.

Du skal forholde dig nu

Klaus Bo Pedersen og Jens Fog Larsen minder om, at det er nu, du skal have klarhed over dine ønsker, før du tager fat i din kreditforening, hvis du skal have foretaget ændringer i dine lån – og hellere lidt for tidligt end for sent.

Har du i øvrigt brug for økonomisk rådgivning og sparring, er du altid velkommen til at kontakte din økonomikonsulent i VKST.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV