skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Futures Og Optioner: VKST Hjælper Dig Godt Igang

Futures og optioner: VKST hjælper dig godt igang

Har du oplagt korn eller raps hos et grovvarefirma står du i september overfor en afgørende beslutning:  Enten skal afgrøden sælges, eller også skal du acceptere udgifter til lagerleje, lagersvind og du mister muligheden for at styrke din likviditet her og nu.

Hvis du er overbevist om, at prisen falder hen over efterår og vinter er beslutningen let – så skal du selvfølgelig sælge! Hvis du derimod er overvist om, at prisen stiger og derfor gerne vil vente med at sælge, så løber du ind i de udgifter, der følger med. Med mindre du vælger en helt anden løsning og inddrager futures og optioner i din salgsstrategi.

-For mange kan det være en rigtig god løsning at sælge afgrøden og erstatte den med et tilsvarende antal futures eller optioner. Det betyder, at du stadigvæk har muligheden for at hente gevinsten ved en stigende prisudvikling – men du undgår udgifterne ved oplagt korn eller raps, siger Jakob F. Kjærsgaard fra kornbasen.dk.

Futures: Tjen hvis prisen stiger, men tab hvis den falder

Det er billigst at købe futures, men så må du også leve med, at du taber penge hvis prisen – modsat hvad du forventede – ender med at falde. De prismæssige konsekvenser ved futures er de samme, som hvis du ligger inde med usolgt korn og/eller raps.

Optioner: Sikring mod prisfald, men gevinst ved en stigning

Køber du derimod optioner, er du sikret mod prisfald, men får stadigvæk gevinsten, hvis prisen stiger. Derfor er optionen også dyrere end futures. En future koster typisk 0,20 kr./hkg, mens en option (inklusiv optionspræmien) koster omkring 6 kr./hkg. Det betyder også, at prisen skal stige mere end optionsudgiften før du begynder at tjene penge på stigningen.

-I det nuværende marked er der meget der taler for, at du bør købe den dyrere option og så er du til gengæld også er sikret mod prisfald.

Det beløb du sparer i lagerleje og svind og gevinsten ved at få frigjort likviditet er generelt større end udgiften til optioner, hvilket også fremgår af eksemplet, lyder det fra Jakob Kjærsgaard, der sammen med virksomhedsrådgiver Søren Pilegaard fra VKST anbefaler, at flere bruger optioner og futures som en del af deres salgsstrategi.

Her kan du handle med future og optioner

Grovvarebranchen formidler ikke længere futures eller optioner. Blandt bankerne er det Jyske Bank og Saxobank, der tilbyder muligheden – og her er Saxo Bank klart den billigste, ligesom de ikke kræver, at du er kunde i banken. Future og optionshandel i Saxo Bank foregår på deres internetbaserede handelsplatform SaxoTrader.

-Oprettelse og tilpasning af en konto på “SaxoTrader” kræver en del forarbejde, og det er mit indtryk, at det er en af de vigtigste årsager til, at mange lader være med at bruge futures og optioner. Og det er ærgerligt, at det er oprettelsen, der står i vejen for, at bruge futures og optioner, siger Søren Pilegaard.

Få hjælp til at blive oprettet hos Saxo Trader

Derfor kan du nu få hjælp af Søren Pilegaard til at oprette en konto og komme godt i gang. For 1.500 kr. ekskl. moms klarer Søren Pilgaard alt det praktiske som skal til for, at du kan blive oprettet på Saxo Trader. Kontakt allerede nu Søren på tlf. 5177 8910.

Du får hjælp til:

  • anskaffelse af LEI-nummer
  • udfyldelse og indsendelse af dokumenter

Du skal sørge for:

  • kopi af seneste regnskab fra virksomheden
  • kopi af kørekort (til legimitation)
  • kopi af sygesikringsbevis (til legimitation)

Du skal regne med at der går 4-5 dage med at få formalia omkring oprettelsen af kontoen på plads.

Udover oprettelsen af kontoen kan Søren Pilegaard naturligvis også rådgive dig om, hvordan du kan bruge futures og optioner i netop din situation.

Eksempel – hvad skal du vælge, og hvad kan du tjene?

Her giver de to rådgivere et eksempel, der viser, hvad du kan tjene på en god salgsstrategi og brug af optioner:

Der er oplagt 100 ton hvede, og du bliver tilbudt 110 kr. for hveden, men ønsker ikke at sælge fordi du tror på højere priser hen over efterår og vinter.

Situation 1: Du undlader at sælge, og den 15. september begynder tilskrivning af lagerleje og lagersvind samt renteudgift på kassekreditten. Den 5. januar vurderer du, at prisen er rigtig og sælger. Hveden har på det tidspunkt ligget oplagt i 126 dage.

Situation 2. Du sælger hveden, og køber i stedet 2 stk. optioner. Der kommer 110.000 kr. i kassen, og du undgår lagerleje og lagersvind. Til gengæld har du en udgift i forbindelse med købet af optionerne.

Futures og optioner. VKST hjælper dig i gang.

Optionen har tillige den fordel, at hvis prisen – mod forventning – falder henover efteråret er det ikke forbundet med et tab. Hvis prisen stiger, sikre optionen at du får gevinsten ved prisstigningen.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV