skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Klimatopmøde For Unge Landmænd: Klimakrise Og Konkrete Svar

Klimatopmøde for unge landmænd: klimakrise og konkrete svar

Der findes klimakøer, klimatosser og ikke mindst Landbrug & Fødevarers vision om et klimaneutralt landbrug. For hvad betyder hele debatten om klima egentlig for fremtidens landmand?

VKST inviterer unge landmænd til en spændende aften på Axelborg, hvor der er fokus på klimaet. Der er ingen tvivl om, at mange ser landbruget som en del af klima-problemet. Men hvor meget fylder klimaet hos de unge landmænd og deres tanker om fremtiden?

Klimaforandringer giver udfordringer, men også muligheder

VKST har spurgt Morten Helsted fra Rødby om, hvad klimaforandringerne og det generelle fokus på klimaet betyder for ham i dagligdagen.

-Når det handler om klimaet, så er det ændringerne i vejret, der fylder mest hos mig.

Men som menig mand er det svært at vurdere, om det ekstreme vejr vi har set de sidste år bare er nogle år, der skiller sig ud, eller det er sådan, det bliver fremover. Hos os har ændringerne i vejret gjort os opmærksomme på vores maskinkapacitet, for udsvingene i vejret betyder, at vi har korte vinduer at arbejde i, siger Morten Helsted.

-Men vejrændringerne giver også flere muligheder, og der bliver plads til nye afgrøder, der trives bedre i det milde klima som fx quinoa, som jeg dyrker. Men på den anden side er der også mange ukrudtsarter, der har det lidt for godt i det milde vejr, og det samme gælder for skadedyrene. Så der er også udfordringer, siger Morten.

Til gengæld møder Morten Helsted ikke klima-kritik af landbruget, når han er ude. Han tror selv, at det skydes, at forbrugerne ikke føler sig klædt godt nok på til at snakke om klimaet.

– Det er svært at snakke om klimapolitik fordi det hurtigt kommer til at handle om følelser, og jeg vil hellere snakke ud fra fakta. Det er de ekstreme vejrsituationer rundt om i verden som folk ser i TV, der optager dem, når jeg snakker med dem om klimaforandringerne, fortæller Morten Helsted.

Klædt på til klima-snak med naboen

Der er tradition for at holde flere unge-møder i løbet af året, og denne gang foregår det på Axelborg i København, når vi tager hul på klimadebatten. Det sker når administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung fortæller om visionerne for et klimaneutralt landbrug. Og herefter starter debatten, når Tænketanken Frej stiller skarpt på klimadebattens påvirkning på dansk landbrugs muligheder og udfordringer. For hvad kan du selv gøre? Og hvad nytter – og hvad nytter ikke.

Aftenen slutter af med et mini-kursus i klimakommunikation. Landbrug & Fødevarers presseafdeling ved om nogen, hvad det vil sige at skulle stå imod, når kritikken hagler ned over landbruget. Du får gode råd til, hvordan du skal gribe det an, når du møder kritikken af landbruget i dagligdagen.

Alle er velkomne – uanset klimaholdninger

Du er velkommen til at deltage i mødet – uanset om du er ejer, ansat eller hvad din klimaholdning er.
Mødet er den 28. november og starter med en rundvisning på Axelborg kl. 18.30 og bagefter der en sandwich og sodavand.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV