skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Hvordan Påvirker Tørke Og Massiv Regn Rodudviklingen?

Hvordan påvirker tørke og massiv regn rodudviklingen?

Konsekvenserne af klimaforandringerne er ét af de emner, der står allerøverst på dagsordenen i den valgkamp, der lige er skudt i gang. Men det er bestemt også et emne, der står højt på dagsordenen i landbruget, og det skal ikke mindst ses i lyset af den tørre sommer i 2018. Borgeby Fältdagar er Nordens største messe for planteavlere og netop de svingende vejrforhold og betydningen for planteavlen er i fokus på årets messe.

Der er som altid massevis af udstillere på årets udstilling, der afvikles på Borgeby mindre end 20 minutters kørsel fra Øresundsbroen, men det er demonstrationsarealerne og gropen, du bør give særlig opmærksomhed.

Hvordan får vi afgrøderne til at trives bedst under alle forhold?

Det spørgsmål er der helt sikkert, mange der stiller sig selv i en tid, hvor vejrforholdene er mere og mere ekstreme. På Borgeby Fältdagar får du en del af svaret, når der sættes fokus på de to yderpoler: tørken og massive regnmængder – to forhold, som har præget den danske vækstsæson de sidste par år.

Udstillingen viser de nyeste principper og metoder til en effektiv dræning, og det er bestemt et område, der er værd at fokusere på, fordi dårlig dræning kan koste rigtig meget pr. hektar. Et forsøg viser et udbyttetab på op til 18 pct. i vinterhvede og 25 pct. i vårbyg i perioden 2012 til 2015. Der er altså rigtig mange penge på spil, hvis dræningen ikke er effektiv.

Du kan se dræningsmaskinerne i brug både den 26. og 27. juni.

Få et unikt indblik i rodudviklingen under tørre forhold

Rodudviklingen og udbyttet påvirkes også af de ekstreme tørre forhold, som vi blandt andet så sidste sommer. Derfor har folkene bag Borgeby Fältdagar i år lavet forsøg med at tørke-stresse planter, og i gropen får du et unikt indblik i, hvordan rødderne påvirkes af tørke.

Gropen er en 2 meter dyb udgravning i en mark, hvor du kan se hvordan rødderne udvikler sig under forskellige forhold. Der er mulighed for at se forskellige afgrødetyper og i år er der altså fokus på tørke.

For hvad kan du gøre for at stimulere rodvæksten? Hvordan fungerer og reagerer rødderne på forskellige pH? Og har efterafgrøder nogen betydning for jordstrukturen og dermed røddernes vækst og evne til at optage vand?

Normalt foregår rundvisningerne i gropen på svensk, men i år er der for første gang mulighed for at få en rundvisning på dansk med Irene Skovby Rasmussen, der er planteavlskonsulent i VKST. Hver dag kl. 11.00 viser Irene Skovby Rasmussen, som er Ph.d. fra KU Life med speciale i rodudvikling, rundt i gropen, så der findes næppe en mere kompetent guide ud i røddernes verden.

Det hele er på dansk

Men det er ikke kun i gropen du får den nyeste viden og resultaterne præsenteret på dansk. Også i demonstrationsarealerne er der guidede ture ved planteavlskonsulenter fra VKST, og dermed får du den nyeste viden på dansk.

Konsulenterne fra VKST sætter også resultaterne ind i en dansk sammenhæng og der er masser af mulighed for at stille spørgsmål på turen rundt i demonstrationsarealerne. Det er planteavlskonsulenterne Bent Buchwald og Felix Bentzen, der guider rundt i de konventionelle forsøg hver dag kl. 10, kl. 12, kl. 14 og kl. 16. Se mere her.

På de økologiske arealer er det Darran Andrew Thomsen og Ninna Rieper Boesen fra Økologisk VKST der formidler resultater og forsøg. Det sker begge messens dage kl. 10.00 og 14.00.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV