skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
VKST Og Vækstfonden: Samarbejde Giver Lån Til Landbrugsvirksomheder

VKST og Vækstfonden: Samarbejde giver lån til landbrugsvirksomheder

Et samarbejde mellem Vækstfonden og VKST giver nye muligheder for at skaffe finansiering til landbrug. Vækstfonden finansierede mere end 850 bedrifter i 2018. Vi har spurgt en virksomhedsrådgiver i VKST og Vækstfonden, hvordan man samarbejder om at skabe nye muligheder for landmænd gennem Vækstfonden.

VKST: Vi hjælper landmanden med at præsentere en god virksomhedscase

Som virksomhedsrådgiver har Bente Poulsen flere gange været med til at hjælpe landmænd til en finansiering gennem Vækstfonden:

-Min vigtigste rolle er at lave realistiske budgetter og kalkuler, som giver både landmænd og Vækstfonden sikkerhed for, at der er en god businesscase i virksomheden, siger Bente Poulsen.

Derfor er første skridt i forhold til en ansøgning til Vækstfonden at udarbejde en virksomhedsstrategi, herunder budget og investeringskalkuler i samarbejde med landmanden. Det er her, der analyseres og vurderes, om det er en god virksomhedscase. Er det en god case og realistisk i forhold til at få sine ønsker til at falde på plads, så er næste skridt mødet med Vækstfonden.

Om landmandens rolle fortæller Bente Poulsen, at det er i mødet med Vækstfonden, at landmanden skal vise, at han kan løfte opgaven og præsentere sine visioner og ikke mindst handlingsplaner, der viser at projektet er realistisk:

-Landmanden fortæller om sit projekt med liv og sjæl, mens jeg bakker op med tal og data fra budget og kalkuler, siger Bente Poulsen.

Til mødet hos Vækstfonden, er det Bente Poulsens rolle at have styr på detaljerne og støtte op om landmanden i forhold til den økonomiske og forretningsmæssige del.

-Det giver typisk kunden en tryghed i, at han ikke står og skal forklare et materiale, som han ikke altid kan videreformidle i detaljer, når der stilles spørgsmål. Det er her min funktion er at bakke op om projektet ved at videreformidle detaljer fra budgetter og andet relevant materiale, siger den erfarne virksomhedsrådgiver.

Der er et tæt og godt samarbejde mellem VKST og Vækstfonden og en klar arbejdsdeling der gør, at de to supplerer hinanden godt.

Vækstfonden: Vores rolle er at hjælpe landmændene med at realisere deres planer – så vi sikrer landbruget vigtige udvikling! 

Vækstfondens formål er at skabe adgang til sunde finansieringsløsninger til dygtige landmænd med gode projekter. Det gælder både for unge landmænd som ønsker at blive selvstændige og etablerede landmænd, der har et ønske om at få deres planer realiseret. Vi har spurgt Lene Gade Hovmøller, der er Landbrugskundedirektør i Vækstfonden, hvad de lægger vægt på, når de skal vurdere en ansøgning fra en landmand.

For Lene er en af Vækstfondens vigtigste roller at lave sunde, solide finansieringsløsninger så landmændene kan fortsætte med at udvikle dansk landbrug:

-Det kræver udvikling, hvis vi fortsat skal være i førertrøjen og producere nogle af verdens bedste fødevarer. Hvis ikke vi udvikler – ja så afvikler vi – og det er jo ikke det vi vil.

Hendes råd til landmændene er derfor at få lavet en god forberedelse og en stærk forretningsplan:

-Et godt råd til landmændene er at få lavet en stærk forretningsplan sammen med din virksomhedsrådgiver, der kan være Bente Poulsen fra VKST. Forretningsplanen er det, som landmanden sender ind til Vækstfonden, og det giver et godt billede af landmandens bedrift, siger Lene Gade Hovmøller.

-Derefter tager vi ud og besøger landmanden for at danne os et førstehåndsindtryk. Vi vægter landmanden højere end selve bedriften, så det er vigtigt for os at mærke, at drives af motivation og har en solid strategi for deres planer.

Hvad lægger Vækstfonden vægt på?

Lene Gade Hovmøller lister nogle ting op, som de lægger vægt på, når de efter mødet med landmændene skal vurdere potentialet:

  • Har landmanden et fornuftigt nulpunkt?
  • Er der en fornuftig historik?
  • Er der en strategi for bedriften?
  • Forstår landmanden sin rolle?
  • Tør landmanden tænke langsigtet
  • Og er der afkast i det, som landmanden laver?

Til slut påpeger Lene Gade Hovmøller endnu engang, at der er næsten ikke noget, der slår en god forberedelse. Så når man langt, hvis man som landmænd ønsker at samarbejde med Vækstfonden.

Du kan læse mere om Vækstfonden på deres hjemmeside, eller kontakte Bente Poulsen på 5786 5223 eller bp@vkst.dk.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV