OBS! Snyd med skatter og afgifter bliver indberettet som hvidvask
26. juni 2020Som revisionsvirksomhed og juridisk rådgiver kommer vi naturligt tæt på dig som kunde, din virksomhed og alle de informationer, den indeholder. Derfor er vi også forpligtet til at kende vores kunder, hvilket betyder, at du blandt andet skal legitimere dig over for os. Og det er der en helt særlig grund til.
Vi er nemlig underlagt hvidvaskelovens regler. Det betyder også, at vi som din personlige revisor har underretningspligt over for SØIK (Bagmandspolitiet). Dem skal vi underrette, hvis vi opdager eller får viden om ulovlige handlinger i forbindelse med hvidvask.
Ingen petitessegrænse
Fra januar i år er EU kommet med et nyt hvidvaskdirektiv, hvor det nu er blevet fastlagt, at snyd med direkte og indirekte skatter er hvidvask. Og i Danmark er implementeringen af direktivet sket uden at fastsætte en vis petitessegrænse.
Det betyder, at hvis din revisor opdager, at du har trukket en privat omkostning fra i virksomheden til eksempelvis 50 kr., har revisoren pligt til at foretage en underretning til bagmandspolitiet angående mistanke om hvidvask.
Det samme gælder også, hvis du udlader indtægter fra dit regnskab, som du ikke fortæller din revisor om – eller hvis du omvendt fortæller revisoren om det i fortrolighed, uden at det fremgår af regnskabet, så er personen her også forpligtet til at indberette dette til SØIK.
Revisoren har dog mulighed for at spørge dig om forholdet, og bliver revisoren overbevist om, at det er en ubevidst fejl, som nu rettes, vil der ikke længere være mistanke om hvidvask, og derfor heller ingen pligt til underretning.
Hvad sker der, hvis man bliver meldt til SØIK?
Bliver der foretaget en underretning til SØIK fra en revisor eller en anden underretningspligtig, medfører det ikke nødvendigvis en efterforskning hos politiet.
Finder SØIK oplysningerne relevante for opsporing af hvidvask eller terrorfinansiering, vil oplysningerne blive undersøgt yderligere, og SØIK kan også videresende oplysningerne til Skattestyrelsen, som vil undersøge, hvorvidt mistanken er korrekt, eller sende oplysningerne videre til politiets efterforskning.
Har du derfor rent mel i posen, behøver du ikke frygte noget, hvis din revisor foretager en underretning.
Din revisor har tavshedspligt
Din revisor i VKST har tavshedspligt, også over for dig. Det betyder, at din revisor ikke må fortælle dig, eller andre end SØIK, om sin mistanke og heller ikke, at der er foretaget en underretning, hverken før eller efter underretningen er foretaget.
Har du spørgsmål til hvidvask, er du mere end velkommen til at kontakte din kontaktperson i VKST på telefon 7027 9000.