ØKOLOGI: Vores organiske rester skal tilbage til jorden

8. januar 2018

Recirkulering er en del af økologiens DNA. Vi har alle et ansvar for, at vores organiske affald bliver sorteret og behandlet, så det kan tilbageføres til jorden som gødning.

De recirkulerbare næringsstoffer er særligt interessante for de økologiske planteavlere, som ikke selv råder over husdyrgødning. Hvis det organiske affald skal kunne anvendes på økologiske marker, er det afgørende, at det behandles på en måde, så det kan godkendes efter de økologiske regler.

Der skal ske noget nu!

Inden 2022, skal minimum 50 % af alt organisk affald fra husholdninger sorteres, indsamles og genanvendes ifølge regeringens ressourcestrategi. Nogle sjællandske kommuner er allerede godt i gang, andre er på vej. Flere kommuner vil sætte deres Kildesorterede Organiske Dagrenovation (KOD) i udbud her i foråret 2018, højest sandsynligt på længerevarende kontrakter. Skal det lykkes at få kanaliseret en del af disse næringsstoffer ud på økologiske marker, skal der ske noget snart. Ellers er løbet kørt for en pæn årrække.

Kommuner og forsyningsselskaberne er alle opmærksomme på økologernes behov for næringsstoffer. Nogle kommuner er meget positive med hensyn til at tilgodese økologerne, andre er lidt mere ligeglade.

Kom med ind til benet i problematikken

Men hvad gør kommunerne med affaldet? Hvordan bliver det behandlet, og kan det anvendes på økologiske marker? På vores Økologiske Årsmøde tirsdag d. 23. januar har du mulighed for at komme med helt ind til benet i problematikken.

Vi har inviteret affaldsplanlægger Susanne Lindeneg fra Københavns kommune samt projektchef Jens Kerrn fra transport- og affaldsbehandlingsfirmaet HCS. De vil fortælle om, hvad der pt. sker med KOD i Københavns kommune samt om planerne for fremtiden. Kirsten Lund Jensen fra økologsektionen i Landbrug og Fødevarer kommer og vil holde os skarpe på de gældende regler på området, og endelig vil økologisk landmand Jesper Hansen komme og fortæller om de første erfaringer med et fælles gårdbiogasanlæg. Er det en brugbar vej til håndtering af de recirkulerede næringsstoffer?

Vær med i debatten

Efter fire skarpe indlæg bliver der lagt op til debat og diskussion om, hvordan vi som økologer kan være med til at sikre os de værdifulde recirkulerede næringsstoffer.

Som vanligt byder årsmødet også på en god økologisk buffet, samt beretninger fra Økologisk VKST’s chefkonsulent, Lisbeth Frank Hansen, og fra bestyrelsen for VKST repræsenteret ved økologisk mælkeproducent Yke Kloppenburg. Der er også i løbet af aftenen valg til Brugergruppen for Økologisk VKST, hvor alle der har et aktivt abonnement kan stille op og er stemmeberettigede. Brugergruppen består pt. af Peter Sivertsen, Osted. Henning Nielsen, Kirke Hyllinge. Peter Tamborg, Karise. Ole Nørby, Klippinge. Otto Kjærgård, Gundsømagle. Torben Matthiesen, Nørre Alslev. Arne Juul Jensen, Stenlille og Lars Smidth, Store Fuglede. Herudover deltager Per Thomasen, Kirke Hyllinge, som repræsentant for Gefion og Jens Bring som repræsentant for DLS.

Du kan se det fulde program på ecoadvice.dk eller se det og tilmeld dig det Økologiske Årsmøde her på hjemmesiden eller på tlf. 7027 9000.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.