Økonomi- og planteavlskonsulenter: Bliv bedre til benchmark

5. april 2019

Der var ingen tvivl at spore hos hverken planteavlskonsulent Elisabeth Nørby Nielsen eller økonomikonsulent Jens Fog Larsen, da VKST holdt økonomimøde den 19. marts hos VKST i Nykøbing Falster: Jo bedre kendskab du har til dine egne resultater, jo større mulighed har du for at forbedre dem.

Uanset om du starter i marken, stalden eller ved at dykke ned i årsrapportens driftsgrensanalyse, så afslører tallene i en benchmark, hvor du har potentiale til at gøre det bedre.

Det afslører DBII Tjek Mark for dig 

VKST har siden 2015 lavet DBII Tjek umiddelbart efter høst, så erfaringerne fra sæsonen kan bruges allerede i den kommende sæson. Og fordi der er årsresultater at trække på, er der også nogle klare tendenser, der går igen år efter år:

Det betaler sig at have fokus på planteværn

Når man analyserer på de mange DBII Tjek Mark, der er lavet gennem årene, går én tendens igen: Det betaler sig at være omhyggelig med tildeling af planteværn, for et stort forbrug er ikke lig med et højere udbytte.

-Brug af planteværn handler først og fremmest om rettidighed, og om at have fokus på de sprøjtninger, der giver netto merudbytte. Populært sagt kan du ikke sprøjte dig til et højere udbytte, siger Elisabeth Nørby Nielsen som samtidig fortæller, at der kan være mange penge at hente ved indkøb af planteværn for eksempel gennem VKST’s Indkøbsklub.

Ingen klar sammenhæng mellem maskinomkostninger og god bundlinje

Maskinomkostningerne kan variere meget fra bedrift til bedrift og fra afgrøde til afgrøde. Rådet fra Elisabeth Nørby Nielsen lyder, at hvis du vil arbejde med maskinomkostningerne så skal du starte med en maskinanalyse og prioritere investeringerne der, hvor det giver den største gevinst, hvilket typisk er mejetærsker, sprøjte og såmaskine.

-Vi har flere kunder, der er med i DBII Tjek Mark år efter år og det flytter noget, når man bruger sin viden til at arbejde målrettet med tingene. Det skyldes ikke mindst, at man får resultaterne af DBII Tjek lige efter høst, så du allerede kan ændre praktisk og hvis der er behov for det, rette op i forhold til den sæson, der så småt er i gang, siger Elisabeth Nørby Nielsen.

Planteavlskonsulenten bakkes op af økonomikonsulent Jens Fog Larsen, der fortæller, hvordan de økonomiske redskaber er med til at skabe indblik.

Årsrapporten viser de vigtigste indsatsområder

Sæt din fremstillingspris under lup

Økonomikonsulent Jens Fog Larsen gav et overblik over årsresultaterne for 2018. Generelt var kendetegnene for 2018, at der var store variationer i udbytterne. Og mens både frøavlen gav fornuftigt på trods af vejret, så var det korn og roer, der måtte stå for skud i 2018.

-Lave udbytter stiller endnu højere krav til, at du har styr på dine omkostninger. For kender du ikke dem, så er du for alvor på herrens mark, lyder det fra Jens Fog Larsen, der opfordrer til, at man bruger de muligheder, der er for at benchmarke sig på økonomiområdet.

Kend din fremstillingspris

Når du bruger benchmarking som for eksempel driftsgrenanalysen i årsrapporten, så kan du identificere dine indsatsområder: hvor kan jeg gøre det bedre? Enhver husdyrproducent bør kende sin fremstillingspris, siger Jens Fog Larsen og siger endvidere:

-Det er fint at arbejde med højere udbytter og flere grise pr. årsso eller kilo mælk, men det er fremstillingsprisen, der er væsentlig for din bundlinje, fortæller økonomikonsulenten, der fortsætter: – Det betyder, at du kan arbejde med udgifterne bag din fremstillingspris og det kan være lidt af en øjenåbner for at lave de nødvendige ændringer, der kan gøre din virksomhed mere robust overfor ændringer i omkostningerne – eller i vejret!

Der er mange gode redskaber i værktøjskassen, hvis du vil dybere ned i din økonomi: maskinanalyse, E-kontrol og Kvægnøglen giver på forskellig vis et indblik i fremstillingsprisen.

Har du afdragsfri lån – så læg en plan allerede nu

Hvis du er blandt dem, der har afdragsfri lån, der udløber inden for det næste par år, så skal du allerede nu forberede dig på næste skridt, lyder det fra Jens Fog Larsen, der opfordrer til, at man får et overblik over sin gæld og muligheder for finansiering, så man snarest kan begynde forhandlingen med banken.

Læs mere om, hvad Claus Skotte Frandsen, får ud af DBII Tjek eller læs mere om, de mange fordele der er ved en årsrapport.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*