Økonomien i planteavl det kommende halve år: De her 4 ting skal du være opmærksom på

12. september 2022

På trods af en historisk god sæson, er der stadig fire meget vigtige ting, du skal være opmærksom på inden det nye år.

Ingen kan vist se sig udenom, at sæson 2022 har været et godt år for planteavlerne. Med en vækstsæson, der skriver sig ind i historiebøgerne med et rekordhøjt prismarked, ser det godt ud de fleste steder.

Men det er ingen grund til at hvile på laurbærrene. Der er især fire ting, du skal være opmærksom på til kommende sæson ifølge økonomi- og virksomhedsrådgiver i VKST Bente Poulsen.

1. Gode priser på korn og raps, men høje priser på gødning

Høje afgrødeudbytter og høje korn- og rapspriser giver basis for et godt driftsår i 2023.

-Men til gengæld er også gødningspriserne historisk høje, og mange går med svære overvejelser om, hvornår de skal indgå aftale om køb af gødning, siger Bente Poulsen.

Hun kommer derfor med følgende råd til gødningen:

  • Du bør udarbejde en DB-kalkule 2023 for de aktuelle kornpriser og egne gødningspriser
  • Du bør overveje at låse en andel af priserne fast for såvel gødning, høst 2023, og salgsafgrøder 2023, så ikke du risikerer at købe dyr gødning og sælge til faldende afgrødepriser

2. Cap-reformen træder i kraft 1. januar 2023

Bente Poulsen kommer også ind på det meget aktuelle emne om cap-reformen, som er på alle planteavlers læber i øjeblikket.

-Nye EU-regler for dyrkning af jorden er lige om hjørnet, og ordningen vil give nye muligheder for nogle planteavlere med øgede tilskudsmuligheder, såfremt man går ind i nogle af de nye eco shemes, siger hun og fortsætter:

Man bør som planteavler forholde sig til det nye regelsæt

-For andre vil regler om 4% braklægning være en stor udfordring. Man bør som planteavler forholde sig til det nye regelsæt snarest muligt og overveje, om man fx skal ud og søge aftaler om fjernbrak, eller man måske skal overveje, om man kan tjene flere penge ved at leje sin jord ud til fjernbrak.

VKST har oprettet en Brakbørs, hvor landmændene kan skrive sig på listen til at søge eller udleje fjernbrak. Bente Poulsen råder dog også landmanden til at have godt styr på forpagtningskontrakterne i forbindelse med fjernbrakken.

-Det er vigtigt at have det juridiske på plads, når der skal indgås aftale om forpagtninger. Uanset om du køber eller sælger, lejer eller udlejer, skal kontrakten sikre dine rettigheder, give dig ordentlige vilkår og minimere risikoen for uenighed senere, siger Bente Poulsen og anbefaler, at man får en ejendomskonsulent eller en jurist til at hjælpe med udarbejdelsen af kontrakten.

3. Forpagtningsaftaler skal tage højde for stigende gødningspriser

Og netop fjernbrak og forpagtningsaftaler er også en vigtig ting at have fokus på det næste halve år.

-Der er en forventning om, at kontrakter baseret på kapitelstakst stiger voldsomt i pris for 2022, idet kornpriserne er historisk høje, siger virksomhedsrådgiveren.

Hun fortæller, at forpagtningskontrakterne typisk ikke tager højde for, at også gødningspriserne er steget voldsomt.

Der er en risiko for, at den endelige forpagtningsafgift, der skal betales for 2022, ikke står mål med indtjeningen

-Der er en risiko for, at den endelige forpagtningsafgift, der skal betales for 2022, ikke står mål med indtjeningen, siger Bente Poulsen.

Hun foreslår derfor at regne på forpagtningsafgiften og overveje en genforhandling med bortforpagter, hvor også gødningspriserne indgår som en parameter.

4. Basis for en høj indkomst skattemæssigt

Den fjerde og sidste ting, som Bente Poulsen mener, landmanden skal have fokus på, er en rettidig skatteplanlægning.

For forventningen om en god indtjening i 2022 giver også en forventning om en høj skattepligtig indkomst.

-Skatteplanlægning i god tid giver mulighed for at gøre forskellige tiltag for at minimere skattebetalingen. Her kan en foreløbig opgørelse af indkomsten evt. på basis af ni måneders bogføring give dig overblik over størrelsen af din forventede skattebetaling og samtidig overblik over behovet for at foretage nogle handlinger, inden året er slut, forklarer virksomhedsrådgiveren.

Både planteavlere, skattefolk og økonomirådgivere og -konsulenter i VKST står klar til at hjælpe dig med at optimere dine muligheder og din økonomi. Ring gerne til Bente Poulsen på telefon 2818 0580, hvis du ønsker at vide mere om dine muligheder.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)