Opformering af Landsorten ’Snedinge Ært’
1. juni 2023Økologisk VKST har i år et opformeringsprojekt kørende sammen med Frøsamlerne og Fonden for Økologisk Landbrug. Det drejer sig om landsorten Snedinge Ært – Du kan komme og se den med egne øjne, når vi holder markvandring fredag d. 23. juni kl. 12 ved Holeby, Lolland.
Projektet er et led i et større projekt, som skal hjælpe med til at styrke værdikæden i dansk produceret bælgsæd til konsum. Projektet håber på at kunne opformere nok materiale til at ærten igen kan dyrkes og sælges, som et bæredygtigt produkt, der kan være med til at udvikle markedet for bælgsæd, for den danske forbruger. Samtidig er det også vigtigt at projektet hjælper med til at bevare sorten og dens særegne egenskaber.
En landsort med historie og smag
Snedinge ært er en gammel dansk skalært fra sidste halvdel af 1800-tallet. Den har været brugt som kogeært og dyrket i markkultur. Der findes ikke nogen som dyrker ærten kommercielt i dag, da udsædsmaterialet ikke har været stort nok. Frøsamlerne har selv fået fat i ærten via Nordisk Genbank, og har opformeret den ved hjælp af deres medlemmer. Ærten er interessant, da den har historie og vi forventer, at den vil have en god smag. Derfor egner den sig godt som et alternativ til nogle af de mere moderne sorter som kan mangle smag og karakter.
Snedige ærter, billede lånt fra frøsamlernes hjemmeside: https://froesamlerne.dk/skalaertkogeaert-snedinge-pisum-sativum/sp312-g2-24
Opformeringen er i fuld gang
Tirsdag 23/5 besøgte vi i Økologisk VKST forsøgsgården i Holeby, hvor Snedinge ært bliver opformeret. Ærterne stod flot i deres parceller, havde fået en god etablering og så ud til at klare sig godt. Vi kunne meget hurtigt konstatere, at Snedinge Ært har flere blade, blødere stængel og færre fangarme end moderne sorter som fx Ingrid. Snedinge ært har i modsætningen til mere moderne sorter ikke været dyrket under markforhold længe. Derfor er der heller ikke nogen dyrkningsvejledninger til ærten, eller særlig stor viden om sorten, og hvordan den opfører sig som afgrøde. Derfor er en vigtig del af projektet, at vi under opformeringen lærer hvordan man kvalitetssikrer ærten og bevarer sorten.
Snedinge Ært th. og Den moderne ærtesort Ingrid tv. Billede: Jens-Peter R. Paulsen
Vi glæder os til at fortælle mere om projektet og de løbende erfaringer, som vi gør os i processen.
Af økologikonsulent Jens-Peter R. Paulsen