Opformering af Landsorten ’Snedinge Ært’

1. juni 2023

Økologisk VKST har i år et opformeringsprojekt kørende sammen med Frøsamlerne og Fonden for Økologisk Landbrug. Det drejer sig om landsorten Snedinge Ært – Du kan komme og se den med egne øjne, når vi holder markvandring fredag d. 23. juni kl. 12 ved Holeby, Lolland.

Projektet er et led i et større projekt, som skal hjælpe med til at styrke værdikæden i dansk produceret bælgsæd til konsum. Projektet håber på at kunne opformere nok materiale til at ærten igen kan dyrkes og sælges, som et bæredygtigt produkt, der kan være med til at udvikle markedet for bælgsæd, for den danske forbruger. Samtidig er det også vigtigt at projektet hjælper med til at bevare sorten og dens særegne egenskaber.

En landsort med historie og smag

Snedinge ært er en gammel dansk skalært fra sidste halvdel af 1800-tallet. Den har været brugt som kogeært og dyrket i markkultur. Der findes ikke nogen som dyrker ærten kommercielt i dag, da udsædsmaterialet ikke har været stort nok. Frøsamlerne har selv fået fat i ærten via Nordisk Genbank, og har opformeret den ved hjælp af deres medlemmer. Ærten er interessant, da den har historie og vi forventer, at den vil have en god smag. Derfor egner den sig godt som et alternativ til nogle af de mere moderne sorter som kan mangle smag og karakter.

Snedige ærter, billede lånt fra frøsamlernes hjemmeside: https://www.froesamlerne.dk/skalaertkogeaert-snedinge-pisum-sativum/sp312-g2-24

Opformeringen er i fuld gang

Tirsdag 23/5 besøgte vi i Økologisk VKST forsøgsgården i Holeby, hvor Snedinge ært bliver opformeret. Ærterne stod flot i deres parceller, havde fået en god etablering og så ud til at klare sig godt. Vi kunne meget hurtigt konstatere, at Snedinge Ært har flere blade, blødere stængel og færre fangarme end moderne sorter som fx Ingrid. Snedinge ært har i modsætningen til mere moderne sorter ikke været dyrket under markforhold længe. Derfor er der heller ikke nogen dyrkningsvejledninger til ærten, eller særlig stor viden om sorten, og hvordan den opfører sig som afgrøde. Derfor er en vigtig del af projektet, at vi under opformeringen lærer hvordan man kvalitetssikrer ærten og bevarer sorten.

Snedinge Ært th. og Den moderne ærtesort Ingrid tv. Billede: Jens-Peter R. Paulsen

Vi glæder os til at fortælle mere om projektet og de løbende erfaringer, som vi gør os i processen.

Af økologikonsulent  Jens-Peter R. Paulsen

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)