skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Overraskende Flotte Regnskabstal For Mælkeproducenter

Overraskende flotte regnskabstal for mælkeproducenter

Nøgletallene for mælkeproducenterne på blandt andet Sjælland, Lolland og Falster har været igennem regnemaskinen hos økonomirådgiver Mie Nøhr Andersen, der har analyseret på årsresultaterne fra 157 bedrifter.

-Det er faktisk gået rigtig godt for mange af de mælkeproducenterne, hvis regnskaber vi har kigget ned i.  Halvdelen har en nulpunktskonsolideringsmælkepris på under 2,3 kr. som er det mål, som mange banker sætter for mælkeproducenter. Og generelt vil jeg sige, at ligger man over 2,3 så skal man holde fokus på, hvordan man kan forbedre den økonomiske stabilitet, siger Mie Nøhr Andersen, der er økonomirådgiver i VKST med særlig fokus på mælkeproducenter.

Tallene fra analysen afslører, at nulpunktprisen for konventionel, stor race er steget, mens den er faldet, mens den for jersey og økologerne er faldet. Selvom der er tale om minimale forskelle på nuværende tidspunkt, så er det værd at holde øje med forskellene fortæller Mie Nøhr Andersen.

Forskellen mellem dem, der ligger i top og dem, der ligger i bund bliver større år for år. Det betyder, at dem med de gode resultater har mulighederne for at udvikle bedriften, investerer i nye ting og afdrage på dyr gæld, dårlige har svært ved at vende situationen; gælden bliver større, inventarer bliver for gammelt og dyrt at holde ved lige.

Afkastningsgraden afslører om årets resultat er godt eller dårligt

-Generelt siger resultatet før skat ikke ret meget om virksomhedens økonomi; 2 millioner er et godt resultat, hvis man har 100 køer, men har man 600 er det knap så godt. Derfor skal man hellere se på afkastningsgraden, hvor forholdet til aktiverne kommer med ind i billedet, fortæller Mie Nøhr Andersen.

Afkastningsgraden er resultat af den primære drift og EU-støtte minus forpagtning og private indtægter delt med aktiver. De fleste bedrifter i analysen ligger med en afkastningsgrad i spændet fra 0-8 %.

Tallene fra analysen fortæller, at der kun er begrænset sammenhæng mellem antal af årskøer, ydelse og afkastningsgraden, og det kan give stof til eftertanke hos mange:

-Mange køer eller en høj ydelse gør det ikke alene. For mælkeproducenterne er det nødvendigt at holde et vågent øje med omkostningerne, hvis man vil forbedre resultatet. Og her kan der være meget at hente, siger Mie Nøhr Andersen og henviser til, at en benchmark på omkostninger som en del af årsrapporten giver rigtig meget mening for mælkeproducenterne fordi det her bliver helt konkrete, hvor man kan reducere omkostninger, siger Mie Nøhr Andersen.

Du skal kunne forklare et dårligt resultat på 30 sekunder

Generelt har 2020 været et rigtig fornuftigt år for mælkeproducenterne i analysen, mælkeprisen har været gennemsnitlig, kun på afsætningen af kød har coronaen sat lidt spor, men det er af mindre betydning. Derfor skal du have en god forklaring, hvis dit resultat for året ikke var godt:

-Hvis du ikke har haft et godt 2020, skal du på 30 sekunder kunne komme med en fornuftig forklaring, ellers har du et problem, lyder det fra Mie Nøhr Andersen og selvom det er sagt med et glimt i øjet er der alvor bag. For der kan naturligvis være en årsag til, at resultatet ikke er tilfredsstillende, hvis man fx har været ramt af sygdom i stalden eller blandt de ansatte.

-Men kan du ikke komme med en forklaring, så skal du tage et grundigt kig på din virksomhed sammen med din rådgiver, lyder det fra Mie Nøhr Andersen.

Vil du forbedre din økonomi så er kvægnøglen en del af løsningen: hvert kvartal får du en opgørelse, der sammenligner dine resultater med lignende bedrifter. Det gør det nemt at overskue, hvordan din bedrift klarer sig i forhold til gennemsnittet og i forhold til de bedste. Det gør KvægNøglen til et værdifuldt værktøj, når du skal vurdere, hvor du skal sætte ind for at optimere bedriften og forbedre dine resultater.

Hvis du vil vide mere kan du kontakte kvægrådgiver Lone Hesseldal Andersen eller økonomirådgiver Mie Nøhr Andersen.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV