Overvejelser forud for såningssæson
9. februar 2024Af økologikonsulent: Carsten Hvalpelund
I skrivende stund er der ved at være udsolgt af såsæd af både vårbyg og havre. Så hvis man ikke har skaffet sig såsæd endnu, vil vi med dette skriv anskueliggøre nogle muligheder.
Hvis jorden er pløjet:
Man skal så sin jord til med et eller andet for at kunne søge støtte til arealet. Der findes stadig enkelte partier af vårhvede, ærter og hestebønner, som man kan få fat på.
Alternativt kan man så en bestøverbrakblanding, som kan give et tilskud på 1.500 kr. Hvis man kombinerer det med ordningen ”Biodiversitet og bæredygtighed” (husk, at man max må udtage op til 50% af ens omdriftsareal, og at arealet skal være ud over de obligatoriske 4%), så kan man få støtte på 2.740 kr./ha ud over grundbetaling oveni. I alt 6.140 kr./ha.
Afsætning af brødhvede og proteinafgrøder af god kvalitet er som regel ret sikker så derfor er såning af vårhvede, ærter eller hestebønner et godt valg.
Hvis der er kløvergræs på arealet:
Hvis der kan skaffes såsæd af vårhvede, er det en godt valg af afgrøde efter kløvergræs. Man bør dog forsøge at sikre sig en kontrakt på afsætningen inden man pløjer. Det giver nemlig en mulighed for at regne på et dækningsbidrag på at så vårhvede som et alternativ til at lade græsset ligge.
Hvis man har husdyr der kan æde kløvergræs eller har en afsætningsmulighed for det, skal man nøje overveje enten selv at opbygge et foderlager af grovfoder eller sælge det til andre der har behov. Klimaforandringerne kommer måske til at betyde flere ekstremer i vejret, som vi har set det i 2023. Når man har 2 måneder uden regn i vækstsæsonen, har næsten alle behov for suppleringsfodre. Derfor er et foderlager nødvendigt til at modgå en sådan situation.
Hvis man ikke har husdyr, så findes muligheden for ”Biodiversitet og bæredygtighed” også som slåningsbrak. Her er betingelsen at marken skal slås én gang i sæsonen bortset fra maj, juni og juli. Støtten er her i alt 4.640 kr./ha. som skal holdes op mod et evt. DB i vårhvede.