Pas på hinanden, når høsten sætter ind
26. juli 2024Høsten er en ekstra travl tid, og kombinationen af travlhed, lange dage og høstmedhjælpere udefra kan være en farlig kombination, når man også tilføjer store, tunge maskiner. Derfor er høsten også en af de perioder, hvor der ofte sker mange ulykker i landbruget. Her får du et par gode råd til, hvordan du kan minimere risikoen for ulykker.
Før høst
Lav regler for kørsel og færdsel
Det kan være en god idé at gennemgå kørselsvejene, så alle er klar over, hvor der er dårligt udsyn f.eks. omkring hjørner på bygninger eller ved udkørsler. Og måske er der nogle træer eller buske, som skal beskæres, så udsynet bliver bedre. I kan også aftale særlige kørselsretninger og opfriske reglerne for vigepligt.
Pulverslukkeren skal tjekkes og skiftes hvert 5. år
Hvis der har været eller er tørke, øges risikoen for markbrande betydeligt. Der skal ikke mere end en lille gnist til at sætte ild til en mark eller maskine. Sørg for, at der er en pulverslukker i både traktorer og mejetærskere. En pulverslukker i en mejetærsker eller i en traktor udsættes for en del rysteture i sin levetid, og derfor skal de udskiftes hyppigt. Man anbefaler, at en almindelig pulverslukker udskiftes minimum hvert 5. år.
Sikkerhedsanordninger må ikke demonteres
Mange maskiner er udstyret med en sikkerhedsanordning, som f.eks. en sædekontakt, der afbryder strømmen til skærebordet. Sikkerhedsanordningerne skal minimere risikoen for ulykker og må aldrig slås fra eller demonteres.
Forbered jer på det værste
Det er en god idé inden høst at snakke om, hvad I gør, hvis ulykken er ude. Alle skal have genopfrisket den basale viden om førstehjælp som fx genoplivning ved hjertestop eller standsning af blødninger. Lav en liste med telefonnumre til medhjælpernes pårørende, så I let kan kontakte dem, hvis uheldet er ude. Og husk: hellere ringe 112 en gang for meget, end en gang for lidt.
Mens I høster
Bliv set og hørt
Hvis du går på arbejdsarealerne, så gør dine kolleager opmærksom på, at du færdes til fods – vær sikker på, at de har set dig og f.eks. hilser tilbage. Eller ring til dem og sig, at du færdes til fods. Tag en refleksvest på, eller sørg for arbejdstøj med reflekser, når I går rundt i skumringen eller om natten – det kan være meget svært at se hinanden, selv tidligt på aftenen.
Sluk maskinen og tag nøglen med dig
Sluk motoren og tag nøglen med dig, når du går ned fra traktoren eller mejetærskeren, og vær sikker på, at den er bremset forsvarligt. Gå aldrig ind under et hævet skærebord eller andre hydraulisk hævede redskaber, med mindre der er en mekanisk sikring, der forhindrer, at redskabet kan sænke sig.
Tag en pause
Når du er træt og sulten, mister du nemmere overblikket og koncentrationen og overser lettere ting eller personer. Så husk at holde en pause, få noget at spise og drikke – også selvom der er travlt.
Pas på børnene!
Høsten er hyggeligt og maskinerne er spændende – ikke mindst for børnene. Men tag jeres forholdsregler, når der er børn på ejendommen. Pas ekstra på, når du kører – børn er svære at se og bevæger sig hurtigt og uforudsigeligt. Sørg for, at de er langt væk fra maskiner, der kører.
Er du i tvivl om, hvorvidt sikkerheden er i orden? Så kontakt arbejdsmiljøkonsulent Heidi Ledskov og lad hende hjælpe med en gennemgang af jeres høstberedskab.
Rigtig god og sikker høst til alle!