Personalehåndbog er med til at forbedre mit lederskab
28. september 2018Jesper Tambour manglede et overblik over bedriftens retningslinjer og følte, at han brugte for meget tid på små administrative spørgsmål. Nu har han fået overblik og sparer tid og ressourcer med en personalehåndbog.
Har du en landejendom med et par eller flere medarbejdere, kan det måske virke som en overflødelig ting at bruge tid på at oprette en personalehåndbog. Så mange regler og retningslinjer har I jo ikke. Og det er jo kun dig og de fire, fem medarbejdere. Hvor svært kan det være at holde styr på. Eller hvad?
Sådan tænkte Jesper Tambour, der driver svineproduktionen Havmosegaard i Guldborg på Lolland. Men han er i dag blevet klogere.
– Personalehåndbogen har gjort, at jeg nu sparer både tid og ressourcer. Alle små ”twister” og tvivl i hverdagen bliver undermineret, for det står sort på hvidt i personalehåndbogen, forklarer Jesper Tambour.
– Jeg skal for eksempel ikke længere bruge tid på at forklare om ferie og helligdage og finde på datoer, de senest skal indgive ønsker til ferie. Og det er ens for alle, så jeg skal ikke huske, hvad jeg har sagt til den ene eller anden medarbejder.
En del af ledelsens kommunikation
Jette Sandager er ledelseskonsulent i VKST og forstår godt Jesper Tambours begejstring for personalehåndbogen.
Det bidrager til ordnede forhold på virksomheden uanset, hvor mange ansatte man har
– Personalehåndbogen er et vigtigt kommunikationsredskab for virksomhedens ledelse. Både i forbindelse med introduktion af nye medarbejdere og for forventningsafstemningen medarbejder og leder imellem. Det bidrager til ordnede forhold på virksomheden uanset, hvor mange ansatte man har, siger Jette Sandager.
En personalehåndbog indeholder oftest virksomhedens værdier, regler og retningslinjer og kan omhandle alt fra regler om ferie, løn, arbejdstider og pauser til retningslinjer om sygemelding, tandlægebesøg, barsel, og arbejdstøj. Ønsker man specifikke retningslinjer for eksempelvis rygning, alkohol og mobning, skrives disse også ind i en personalehåndbog.
– På den måde dækker personalehåndbogen over alle typer tvivlsspørgsmål, der kan dukke op hos en medarbejder, og du som leder har det hele samlet ét sted og behøver ikke at skulle huske på det hele, men kan blot henvise til bogen, forklarer Jette Sandager.
– Så er du også sikret, at alle medarbejdere får de samme oplysninger, at de nye medarbejdere hurtigt får den nødvendige viden om virksomheden, og at alle bliver behandlet ens ud fra de samme rammer uanset titel. På den måde bliver en god personalehåndbog også et godt lederredskab.
”Vi har fået et bedre arbejdsmiljø”
På Havmosegaard er Jesper Tambour ikke i tvivl om personalehåndbogens mange fordele set med både leder- og medarbejdeøjne. Han anbefaler derfor også alle kolleger i landbruget at følge trop – uanset størrelse og omfang på bedriften.
Den giver helt klart et bedre arbejdsmiljø og gladere medarbejdere
– Med personalehåndbogen er vi forberedt på alle problemstillinger, der kan opstå. Den giver helt klart et bedre arbejdsmiljø og gladere medarbejdere, siger han
Ønsker du også at give nuværende og kommende ledere og medarbejdere et godt overblik over de væsentligste regler og retningslinjer på bedriften og samtidig spare tid og ressourcer og få et godt lederredskab, kan ledelseskonsulenterne hos VKST hjælpe dig med at udforme en personalehåndbog.
Se videoen med Jesper Tambour herunder og læs meget mere om de mange fordele med en personalehåndbog her, eller kontakt VKST på telefon 7027 9000 for yderligere oplysninger – naturligvis helt uforpligtende.