Pleje af grøngødning- og udlægsmarker

1. september 2023

Overraskende meget udlæg har overlevet tørken i juni. Den våde juli og august har betydet at selv de meget sent såede marker har overlevet og er i vækst. Selvom det giver bøvl i høst, er det svært at blive ked af et udlæg med kraftig vækst. Hvis udlægget er til grøngødning, produceres der masser af kvælstof, hvis udlægget skal blive som frøgræs eller grovfodermark, bliver det grundlaget for næste år udbytte.

Sådan skal du pleje din grøngødningsmark

Grøngødning med hvidkløver, rødkløver, lucerne og græs kan med fordel pudses af flere gange i løbet af efteråret. Herved opnås det, at kløveren bliver ved med at lave ny kvælstofholdige blade i stedet for kulstofholdige blomster og stængler. Som sidegevinst bliver kvik og tidsler hæmmet og frøukrudt fjernet. I øjeblikket er de så meget vand i jorden, at kløveren vil vokse meget hurtigt igen og dermed hurtig dominere marken. Den sidste afpudsning foretages ca 1.okt.  Herefter er dagslængde kort og temperaturen lav så der ikke skal gøres mere før pløjning efter nytår.

Sådan plejer du nyudlagte slæt- og afgræsningsmarker

Udlæg af kløvergræs står rigtig godt lige nu, specielt de tidligt såede marker. Men rigtig mange marker har også en ret pæn bestand af sent frempirret frøukrudt. I nogle marker er bestanden af hvidmelet gåsefod så tæt at det konkurrerer med kløver og græs. Derfor skal der afpudses nu og igen om ca. 2 uger. Afpudsning sker med en stubhøjde på ca. 8 cm. Efter 15. september skal man lade marken være i fred. I rene marker kan man tage et slæt hvis man mangler foderet, dog ikke senere end 15. september.

Sådan plejer du ny udlæg af lucerner

Lucerne er følsom overfor sene afpudsninger. Lucerne er afhængig af at samle næring i rødderne her om efteråret, så planten er klar med et nyt skud til foråret. Hvis der er meget frøukrudt der generer lucernen, kan man foretage en meget øverlig afpudsning i f.eks. 15 cm højde lige nu. Resten af efteråret skal lucerneudlæg have fred. Slæt på lucerneudlæg fra i år, kan ikke anbefales. Hvis marken er meget våd, skal man holde traktoren væk, da lucerne er følsom overfor trykskader.

Sådan plejer du ny udlæg af græsmarker til frø

De frøarter som man typisk ser på de økologiske landbrug, er timothe, hundegræs, strandsvingel, rajgræs eller lignende typer fodergræs. I nogle år vil man gøde disse marker, men her i 2023 er der formentlig så meget tilbage i jorden af kvælstof, at det ikke er nødvendigt. Man kan uden problemer bekæmpe rodukrudt i frømarkerne ved hjælp af gentagne afpudsninger. Man skal selvfølgelig vurdere sit behov, men en afpudsning hver anden uge frem til begyndelsen af oktober er bestemt en mulighed. Efterlad en stubhøjde på ca. 8 cm.

Yderligere oplysninger kontakt Økologikonsulent Darran Thomsen eller Carsten Hvelplund Jensen

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)