skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000

Haveejere har måske allerede bemærket, at der er mange mariehøns i haven i år. Men de holder sig ikke kun til haven – også på markerne er der mange mariehøns, og det er til stor glæde for landmændene, der passer ekstra godt på de små, røde insekter fordi de bekæmper bladlus i blandt andet hvedemarkerne.

Mariehøns har en ret ensidig kost – de spiser nemlig kun bladlus, men til gengæld spiser de op til 40 bladlus om dagen. Og er man så heldig at have mariehønens larver, er det endnu bedre, de spiser nemlig op til 600 bladlus i løbet af deres tid som larve.

Mariehøns er med andre ord effektive skadedyrsbekæmpere, og derfor passer landmændene også ekstra godt på dem.

-Mange landmænd har i år holdt igen med at bekæmpe bladlus i marken, fordi der var så mange mariehøns, der kunne klare opgaven. Desværre kan man som landmand ikke helt selv styre mængden af mariehøns, men man kan passe godt på dem, der er – og det er der mange landmænd, der gør, fortæller planteavlskonsulent Lars Skovgaard Larsen.

Han fortæller, at der er indberetninger om mange bladlus på Sjælland, men heldigvis er der tilsvarende mange mariehøns.

Flere landmænd bruger naturens egen skadedyrsbekæmpelse

Gartnerierne har gennem mange år brugt biologisk bekæmpelse i drivhusene, og det er let at styre fordi der er tale om lukkede systemer, hvor man kan sætte de rigtige skadedyrsbekæmpere ind i drivhusene. Det kan man selvsagt ikke styre i en åben mark, men man kan gøre det attraktivt for mariehøns, snyltehvepse og andre naturlige hjælpere at leve i og ved markerne. Og det er der mange landmænd, der gør:

-Rigtig mange landmænd begynder at se mere på, hvilke insekter der kan hjælpe i marken og give dem gode levesteder. For eksempel har der været fokus på de mange, små ting man kan gøre for at hjælpe bierne: blomsterstriber, grenbunker og brakmarker. Og tilsvarende så mange landmænd i foråret igennem fingre med glimmerbøsserne, som vi ellers regner for skadedyr, fordi en bekæmpelse af glimmerbøsser ville gå ud over snyltehvepsen, som også spiser bladlusene, siger Lars Skovgaard Larsen.

Yderligere oplysninger hos planteavlskonsulent og afdelingsleder Lars Skovgaard Larsen, tlf. 4019 8471 eller planteavlskonsulent Ole Schou på tlf. 2924 5121.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV