skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000

Foderbørs til kvæg

Pressemeddelelse, 31. juli 2018

Først var det en halmbørs, så landmændene kan hjælpe hinanden i den dårlige høst. Nu har VKST i samarbejde med Kvægrådgivning Danmark oprettet en foderbørs til salg af grovfoder til kvæg.

På grund af det varme vejr og det medfølgende begrænsede udbytte er mange husdyrsproducenter kommet i bekneb med foder til dyrene. Derfor oplever VKST i øjeblikket også et stigende antal henvendelser på mulige fodermidler til kvæg.

–  Vi har rigtig mange både større og mindre husdyrproducenter, som vi ved er i bekneb med foderet. Men vi har også rigtig mange planteavlskunder, som har mulighed for at sælge grovfoder og som kan lave efterafgrøder, hvis der kommer regn, og som gerne vil hjælpe deres kolleger i landbruget. Så for at hjælpe med formidlingen har vi valgt at oprette en foderbørs, hvor man let kan finde en sælger af foder,” forklarer chefkonsulent og afdelingsleder for husdyr i VKST, Marlene Sparre Ibsen.

VKST og Kvægrådgivning Danmark håber på denne måde at kunne være med til at hjælpe i en situation, hvor mange husdyrproducenter er under pres og i akut mangel på grovfoder.

Nemt at finde en sælger i nærheden

VKST har gjort det så nemt som muligt for den enkelte husdyrproducent at finde en sælger i nærheden. Med et interaktivt kort på vkst.dk kan man nemlig hurtigt og overskueligt se, hvor der er både økologiske og konventionelle sælgere i lige præcis dit område.

VKST opfordrer dog landmændene til, at alle indgåede aftaler om køb og salg sker på skrift.

– Det er vigtigt, at man i denne pressede situation er fair over for hinanden i forhold til både aftaler og prissætning. Det er en helt speciel situation, vi er i nu, og det skal man ikke udnytte. Man skal huske, at man også skal kunne handle og se hinanden i øjnene næste år, når det forhåbentlig er mere normale tilstande, råder Marlene Sparre Ibsen.

Alvorlig situation

Kvægbrugskonsulent i VKST og Kvægrådgivning Danmark Lone Hesseldal Andersen kan kun bekræfte, at situationen i staldene kan blive særdeles alvorlig, hvis der ikke er nok foder.

– Vi ved, at flere kvægproducenter allerede er gået i gang med at bruge vinterfoderet til dyrene og har derfor behov for at finde alternativt foder. Her håber vi at planteavlskollegaerne kan hjælpe til, siger Lone Hesseldal Andersen.

– Vi tror og håber derfor på, at vi kan løse det ved at få landmændene til at hjælpe hinanden og koble dem sammen på kryds og tværs, så kvægsituationen ikke bliver så alvorlig, og vi kan få samlet alt det foder sammen, der til rådighed. Det er derfor nu, I skal kigge på jeres lagre og marker og vurdere, hvor meget der er behov for – det nytter ikke at vente – Der skal handles nu og indgås aftaler med planteavlere.

Kom på kortet som sælger

VKST står ikke for selve formidlingen af kontakten mellem landmændene, men via foderbørsen kan landmændene finde hinanden.  Kortet med sælgere kan ses på www.vkst.dk/foderboersen, hvor man også kan udfylde formularen og selv komme på listen over sælgere.

 

Yderligere oplysninger:
Marlene Sparre Ibsen, chefkonsulent og afdelingsleder for Kvæg i VKST, tlf. 2011 3106
Lone Hesseldal Andersen, Kvægbrugskonsulent i VKST og Kvægrådgivning Danmark, tlf.  2163 9296

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV