Problemer med bladribbesnudebille-larver i raps: Nyt forsøg kaster lys over skaderne

13. juni 2022

Der ses i øjeblikket tydelige spor efter larver fra bladribbesnudebiller i stænglerne på vinterrapsen. Det er endnu uvist, hvor stor skade og eventuelt udbyttetab, larverne forårsager på rapsen. Det skal to nyanlagte forsøg fra VKST vise.

To nye forsøg, der er anlagt i foråret 2022, skal kaste lys over omfanget af problemerne med larver i rapsstænglerne fra bladribbesnudebiller.

– Vi kan på nuværende tidspunkt let finde larverne eller spor efter dem. Det kan se voldsomt ud, men vi har kun meget begrænset viden om, hvad angrebene betyder for udbyttet. Vi ved ikke, om eventuel bekæmpelse kan betale sig, eller om de angreb, vi oplever i år, i virkeligheden er ubetydelige for udbyttet, siger planteavlskonsulent fra VKST Irene Skovby Rasmussen, der er ekspert i raps og rodnet.

– Derfor har vi anlagt to forsøg i dette forår, siger hun.

Voldsomme angreb, der ikke kan ses: Tjek dine rapsstængler

Planteavlskonsulenter og mange landmænd har fra sidst i maj oplevet de voldsomme angreb af larverne. De lever skjult nederst i stænglerne fra marts til slut maj, hvor de kravler ud og forpupper sig i jorden.

Som det ses på billedet og videoen ser flere af angrebene meget voldsomme ud, men de kan ikke ses på rapsen.

– Man kan på nuværende tidspunkt ikke se på planterne, at de er angrebet. De eneste ydre spor, der afslører ”besøg”, er larvernes udgangshuller, når de er kravlet ud for at forpuppe sig, siger Irene Skovby Rasmussen og opfordrer derfor landmændene til at kigge sine raps igennem og åbne et par stængler op for at tjekke igennem.

Oplever man angreb, er det dog for sent med bekæmpelse, da det skal ske før æglægning fra bladribbesnudebillen.

Er det måske årsag til at raps går i leje?

Man har fulgt bladribbesnudebillen i det landsdækkende Registreringsnet siden 2017, og der er også blevet tjekket for larver i stænglerne, men der har ikke været noget af betydning.

– Men måske har vi tidligere været for tidligt ude og tjekke efter larver. Det gjorde vi i midten af maj. Nu har vi flyttet tidspunktet til slutningen af maj og starten af juni, og nu ser vi det store omfang, siger Irene Skovby Rasmussen, der er bange for, at larverne kan have en negativ effekt på rapsen.

– Vi ser jo en gang imellem, at rapsen går i leje, og kan det måske være de her bladribbesnudebillelarver, der faktisk har været på spil og forårsager en svækkelse eller en nødmodning af stænglen, så den bliver svag og knækker for tidligt?

Det vil planteavlskonsulenten nu undersøge med de nye forsøg. Og det kan give god mening, for larverne ligger jo inde i ledningsvævet i rapsen, hvor der er vigtig transport op til frøene.

To forsøg i Sorø og Ringsted

-Vi kender stadig ikke sammenhængen mellem fangster i fangbakker, larver, stængelskade og udbyttetab, da der er meget begrænset forsøgsdata, og det er derfor, vi har anlagt forsøg, så vi kan blive klogere og bekæmpe på den rigtige måde og på det rigtige tidspunkt, siger rapseksperten.

Der er ikke tidligere lavet lignende forsøg under danske forhold og VKST er de eneste i landet, der foretager denne type forsøg.

– Vi ser nu meget frem til at få høstresultaterne fra forsøgene, så vi kan sammenholde omfanget af larver og stængelskader med eventuelt udbyttetab.

Fakta om forsøget:

  • Forsøgene er anlagt på to marker, lokaliseret ved henholdsvis Sorø og Ringsted. Vi har lavet optællinger i gule fangbakker i løbet af marts og april, så vi ved, at der var bladribbesnudebiller i markerne i foråret
  • Forsøgene er anlagt med tre behandlinger, som ligger i seks gentagelser
  • Forsøget bestod af et ubehandlet led, samt et led behandlet med Lamdex (0,2 kg/ha), og et led behandlet med Mavrik (0,2 l/ha). Behandlingerne blev foretaget den 12. april
  • Den 1. juni blev rapsstænglerne undersøgt for larver og spor efter larver. Undersøgelserne foregik ved at udtage fem rapsplanter i hver parcel, som blev skåret op og brækket grundigt fra hinanden. Alt i alt er der undersøgt 180 rapsstængler tilsammen i de to forsøg.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.