PRRS skal reduceres – Få undersøgt din besætning nu
13. juni 2022Har du ikke fået PRRS-deklareret din besætning inden 5. august 2022 kan du ikke få leveret dine grise til slagteri. Sæt derfor gang i proceduren og få besøg af en dyrlæge hurtigst muligt.
Fødevarestyrelsen, Landbrug & Fødevarer, Landbrug & Fødevarer Gris, Danske Svineslagterier og Den Danske Dyrlægeforening har udarbejdet en strategi, der skal nedbringe andelen af besætninger med PRRS i Danmark. Det får betydning for muligheden for at levere grise til Danish Crown, og formodentlig også til andre slagterier, allerede fra den 5. august 2022.
– Det er derfor afgørende, at du får PRRS-deklareret din slagtegrisebesætning så hurtigt som muligt, for hvis du ikke har deklaration på din besætning, kan du ikke levere grise til slagteriet efter den 5. august, siger ledelsesrådgiver i VKST Tove Goldbeck Jensen.
SPF-status gælder som deklaration
Tove Goldbeck Jensen forklarer, at hvis man som griseproducent ikke har SPF-status, skal man have besøg af dyrlæge, der gennemgår besætningen for kliniske tegn på PRRS.
– Ved fravær af kliniske tegn underskrives en ”klinisk deklaration”, og der skal tages blodprøver til undersøgelse for antistoffer, så man kan få en Antistof-deklaration, siger Tove Goldbeck Jensen.
Slagtegrisebesætninger skal have månedligt besøg af dyrlæge, som skal lave klinisk deklaration, indtil det via blodprøver kan påvises at besætningen er fri for PRRS-antistoffer.
Besætningstyper (CHR) – PRRS-status
Figuren med besætningstyper viser andelen af besætninger med ukendt status. 69% af slagtegrisebesætninger, og 43% af integrerede besætninger har ukendt status. Jo hurtigere du kommer i gang med at få taget blodprøver, kan du få testet din besætning fri.
Procedure ved negativt og positivt testresultat
Hvis blodprøverne er negative, kan griseproducenten levere til slagteriet uden yderligere tiltag. Herefter skal besætningen deklareres med blodprøver årligt.
– Men hvis blodprøverne er positive, skal der laves klinisk deklaration med dyrlægebesøg månedligt. Det giver adgang til levering til slagteriet, forklarer Tove Goldbeck Jensen.
Hun uddyber, at hvis der er kliniske tegn på PRRS i besætningen, udløser det krav om PCR-test, hvor man måler på, om der er aktiv virus i besætningen. Hvis der påvises virus ved PCR-test, kommer besætningen på Fødevarestyrelsens ”PRRS-liste”, og grisene skal særslagtes med fradrag.
Fradraget stiger over tid fra 0,20 kr./kg ved starten til 3 kr./kg efter 2 år på PRRS-listen.
Griseringsaftaler i SPF vil få et tillæg, hvor ansvar i forhold til smitte er beskrevet. Princippet er, kort fortalt, at den, der har fået smitten, betaler, og mulighederne for evt. ophør af aftalen er beskrevet. Griseringe i 2-partsafter, hvor SPF ikke er involveret, bør også få beskrevet, hvordan aftalen skal forløbe, hvis en eller begge parter bliver smittet eller deklareret med PRRS.
Hvordan kommer man af PRRS-listen?
– Du kan totalsanere din besætning eller teste besætningen fri med blodprøver for antistoffer 2 gange med et halvt års mellemrum, hvis planen er at skubbe smitten ud af besætningen, forklarer Tove Goldbeck Jensen.
Hun mener, at der er gode muligheder for at sanere sin besætning for PRRS. Her er det vigtigt at få lavet den rigtige strategi ud fra samhandelsmønstre og placering af produktionerne i forhold til naboer.
Hvorfor og hvordan kan man sanere?
Formålet med at reducere PRRS i Danmark er overordnet at forbedre muligheder for eksport af grisekød og holde omkostninger til særslagting af PRRS-grise nede.
– I den enkelte besætning er målet på kort sigt at undgå et fradrag på slagteriet. Derudover er der fordel ved at reducere produktionstab, både hos sohold og slagtegrise. Smågrise uden PRRS bliver mere sikre at afsætte, og oftest til en højere pris, siger Tove Goldbeck Jensen.
Udbredelsen af PRRS i Danmark kan følges på SEGES hjemmeside, hvor status bliver løbende opdateret. Her kan man følge status i sit geografiske område.
– Ved planlægning af en sanering er det en afgørende forudsætning, at du har undersøgt udbredelsen i en radius af 5-10 km, siger rådgiveren og afslutter:
– Samarbejde og planlægning med samhandelspartnere og naboer er nødvendigt for at en sanering kan lykkes.
VKST Griserådgivning kan i fællesskab med de praktiserende dyrlæger hjælpe med planlægning og koordinering af saneringer i den enkelte besætning og i de berørte områder. Ring til din griserådgiver på telefon 7027 9000.