Rådgiver: En gris skal æde 400 gram foder før fravænning
3. juli 2023Jo bedre smågrisene har lært at æde foder i farestalden, jo bedre og hurtigere vil grisene vokse i klimastalden, påpeger griserådgiver i VKST Olga Otenko. Det har hun skrevet denne artikel om:
Pattegrise vokser og trives godt ved søer. De drikker mælk og spiser lidt foder.
Og pludselig efter fravænning har de kun adgang til foder. Det er vigtigt, at pattegrisene inden dette tidspunkt lærer at æde foder.
Deres kroppe producerer i de første uger et højt niveau af enzymer, som hjælper med fordøjelsen, med at nedbryde mælk (laktase-lactose, lipase- fat og maltase- sukker), og kun lidt andre enzymer, som hjælper at nedbryde foder til mindre dele, der kan optages i kroppen (pepsin og trypsin- protein og amylase- fibre), se figur 1.

Figur 1. Enzym-produktion hos grise (kilde damino.com)
Hjælp smågrisene på vej med foder og vand
Jo bedre de har lært at æde foder i farestalden, jo bedre og hurtigere vil grisene vokse i klimastalden.
Efter fravænning oplever pattegrisene kæmpestort stress. Det starter ved flytning, nogle grise flyttes kun fra en sektion til en anden, andre køres til anden stald. Derfor erdet vigtigt at gøre det stille og roligt for at mindske stress.
Når grisene er flyttet, skal de finde ud af, hvor der er foder, vand osv. Det tager tid og i den tid æder de ikke noget.
Vi skal hjælpe dem med at give nem adgang til de nødvendige ting. Pattegrise er vant til at æde foder fra gulvet eller fra foderkrybber, men ikke fra foderautomat. De skal finde ud af, hvor drikkenipler er placeret og hvordan de fungerer. Derfor skal foder kastes på gulvet, og der sættes ekstra vandtrug i den første uges tid.
Det er en god ide at tilsætte lidt mælkepulver (for at forbedre smagen og duft) til foder og blande det med vand til en grødagtig konsistens. Foder i våd form ædes og udnyttes bedre.
Der er mange besætninger, der starter med at give fodergrød allerede i farestalden, og det påvirker positivt på grisenes lyst til at æde og mere tilvækst. De grise er mere klar til fravænning.
Hver gris skal æde omkring 400 gram foder før fravænning. Det hjælper deres tarmsystem til at begynde at producere de rigtige enzymer til at nedbryde foderet.
Ved fravænning falder den passive immunitet, og den aktive immunitet, som grisene selv opbygger, er fortsat lav. Det betyder, at grisenes immunforsvar ikke er stærkt, kroppen kan påvirkes af bakterier og virusser, se figur 2.

Figur 2: Immunforsvar hos grise (kilde: damino.com)
Grisens alder er vigtig
Alder er meget vigtig ved fravænning af pattegrise, så deres tarm- og immunsystem virker godt.
Hvis vi tager en flot gris på tre-fire uger og en mindre gris på fem uger, så vil den ældre gris klare sig bedre i klimastalden.
Der er lavet en afprøvning på anvendelse af vådfoder frem for tørfoder til pattegrise i farestalden. Fra dag 9 efter faring havde vådfoder større effekt på grisenes tilvækst frem til en alder på 9 uger, end hvis grisene blev fravænnet ved fire eller fem ugers alderen. Se tabel 1.

Tabel 1: Foderstrategien til pattegrise påvirker tilvæksten mere end fravænningsalderen (Kilde: Seges, meddelelse 1240)
Supplerende foder i farestien gav øget tilvækst
Afprøvningen viste, at grise, der fik vådfoder som supplerende foder i farestien (fra dag 9 efter faring til fravænning), havde højere daglig tilvækst fra dag 3 (alle grise blev vejret) og frem til 9 ugers alderen end grise, der kun fik tørfoder i farestien.
Det medførte, at slutvægten ved ni uger var ca. 1 kg højere for grise fodret med vådfoder end for grise fodret med tørfoder i farestalden. Men alligevel grise, der var fem uger gamle ved fravænning, havde højere tilvækst frem til ni uger og vejede 0,5 kg mere end grise, der var fire uger gamle ved fravænning uanset type af foder.
Vi møder flere og flere producenter, som har prøvet at give opblødt foder til pattegrise i farestalden. Deres grise vokser hurtigere og klarer bedre opstart i klimastald.
Selvfølgelig tager det tid til at mixe og fordele foder til grise, men de sparer tid i klimastalden til at passe og behandle grise. Vi skal huske hygiejne: Foder skal være friskt og i mængder, som grisene kan spise på kort tid (før det bliver dårligt).
Denne artikel er skrevet for og bragt i Landbrugsavisen d. 22. juni 2023 – Se artikel her.
Topbillede: Kilde: Seges, Innovation, Søs Lindeborg Pedersen