Rådgiverens bedste bud: Nævn de her tiltag i din ESG-rapport, som du allerede gør i forvejen

18. september 2023

Skal du i gang med din ESG-rapport, men ved du ikke helt, hvordan du skal begynde, så læs her rådgiverens bud på, hvad du kan skrive om i din rapport.

I takt med de stigende krav fra den finansielle sektor er flere landbrug gået i gang med at afrapportere i en såkaldt ESG-rapport.

En ESG-rapport er en afrapportering på, hvordan din virksomhed forvandler bæredygtighedsfaktorer inden for E (Enviroment – klima og miljø), S (Social – samfundsansvar og dyrevelfærd) og G (Governance – økonomi og virksomhedsledelse), og er derfor en orientering om, hvordan du sikrer dig, at du i fremtiden er mere robust og tager hånd om de elementer, som de 17 verdensmål og EU ligger op til i EU-taksonomi.

Henrik Søndergaard fra VKST arbejder til dagligt med udarbejdelse af ESG-rapporter for de danske landmænd, og han kommer her med sine bud på, hvilke tiltag du kan nævne i rapporten.


E: Enviroment – Klima og miljø

  • Her kan du starte med at fortælle om dine dyrkningsmetoder, og hvordan dine tiltag allerede har givet effekt set i forhold til de afgrøder, der dyrkes eller omgivelse for naturen.  Det kan eksempelvis være præcisionsjordbrug, nye dyrkningsmetoder og afgrøder, biodiversitet, skov, brak m.m.)
  • Der kan også nævnes, hvilke tilvalg og investeringer i maskiner eller inventar som er valgt for at få bedre udnyttelsesgrad inden for dit fagområde. Eller du kan nævne kendskabet til sit Co2-niveauet på bedriften, og herefter prioritere de bedste virkemidler.
  • Du kan også nævne besparelser på områder for udnyttelsen af kapacitetsoptimering, herunder el, vand, affald, energi, foder og diverse spild.

S: Social – Samfundsansvar og dyrevelfærd

  • Nævn få, men overskuelige faktatal fra din produktion, som du er stolt af, som du kender fra dine produktionskontroller. Det kan sættes ind meget nemt.  
  • Fortælling om, hvordan du involverer dine medarbejder og dyrker samarbejdet for at skabe en god og attraktiv arbejdsplads.
  • Beskriv, hvordan du stiller dig over for lokalområdet og bidrager du til at være en god og velset nabo, med gode relationer og som anerkendt virksomhed.
  • Og nævn gerne, hvordan du bidrager til samfundskontrakt og erhvervet som helhed.

G: Governance – Økonomi og virksomhedsledelse

  • Fremhæv økonomiske og robuste tal og procenter fra diverse regnskabsrapporter, som giver let overblik over, om virksomheden er lønsom.
  • Beskriv hvilken tilgang den enkelte leder, som ønsker at efteruddanne sig, har, eller hvordan de ønsker at søge inspiration fra omverden eller via netværk.
  • Nævn metoder og procedure fra årshjul eller anden systematisk, som skal sikre konstant føling med lovgivningen. Eller nævn økonomiske risici, og beskriv, hvordan du vil reagere effektivt og hurtigt i forhold til udsving.
  • Afslut med, hvordan du ser fremad og sikrer udviklingen inden for erhvervet og din virksomheds eksistens.

Henrik Søndergaard understreger betydningen af en ESG-rapport, da den giver økonomisk værdi og mening i forhold til en langsigtet plan for din virksomhed.

Har du brug for hjælp til at komme i gang med din ESG-rapport, så tag fat i Henrik Søndergaard på telefon 2921 9940. Vil du vide mere om, hvordan en ESG-rapport kan bringe værdi til din virksomhed og landbrugsbedrift, så kan du læse mere om det på vores hjemmeside her.


Gratis møde om ESG og bæredygtighed

Henrik Søndergaard er sammen med virksomhedsrådgiver Lars Falster også oplægsholder til arrangementet ESG og bæredygtighed | Fra Bruxelles til bedrift, der afvikles i både Sorø og Nykøbing med chefkonsulent Anders Søgaard fra L&F som moderator.

Mødet er gratis for medlemmer af VKST, og der vil blive dykket ned i begreberne, og vi hjælper dig med at forstå bæredygtighedsdagsordenen – både i praksis og med finansielt perspektiv. Du bliver inspireret til selv at komme i gang med at skabe udvikling og forandring på bedriften, og du får hjælp til at prioritere indsatserne.

Du kan læse mere om arrangementet på vores hjemmeside her:

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*