Rådgiverens bedste bud: Nævn de her tiltag i din ESG-rapport, som du allerede gør i forvejen

18. september 2023

Skal du i gang med din ESG-rapport, men ved du ikke helt, hvordan du skal begynde, så læs her rådgiverens bud på, hvad du kan skrive om i din rapport.

I takt med de stigende krav fra den finansielle sektor er flere landbrug gået i gang med at afrapportere i en såkaldt ESG-rapport.

En ESG-rapport er en afrapportering på, hvordan din virksomhed forvandler bæredygtighedsfaktorer inden for E (Enviroment – klima og miljø), S (Social – samfundsansvar og dyrevelfærd) og G (Governance – økonomi og virksomhedsledelse), og er derfor en orientering om, hvordan du sikrer dig, at du i fremtiden er mere robust og tager hånd om de elementer, som de 17 verdensmål og EU ligger op til i EU-taksonomi.

Henrik Søndergaard fra VKST arbejder til dagligt med udarbejdelse af ESG-rapporter for de danske landmænd, og han kommer her med sine bud på, hvilke tiltag du kan nævne i rapporten.


E: Enviroment – Klima og miljø

 • Her kan du starte med at fortælle om dine dyrkningsmetoder, og hvordan dine tiltag allerede har givet effekt set i forhold til de afgrøder, der dyrkes eller omgivelse for naturen.  Det kan eksempelvis være præcisionsjordbrug, nye dyrkningsmetoder og afgrøder, biodiversitet, skov, brak m.m.)
 • Der kan også nævnes, hvilke tilvalg og investeringer i maskiner eller inventar som er valgt for at få bedre udnyttelsesgrad inden for dit fagområde. Eller du kan nævne kendskabet til sit Co2-niveauet på bedriften, og herefter prioritere de bedste virkemidler.
 • Du kan også nævne besparelser på områder for udnyttelsen af kapacitetsoptimering, herunder el, vand, affald, energi, foder og diverse spild.

S: Social – Samfundsansvar og dyrevelfærd

 • Nævn få, men overskuelige faktatal fra din produktion, som du er stolt af, som du kender fra dine produktionskontroller. Det kan sættes ind meget nemt.  
 • Fortælling om, hvordan du involverer dine medarbejder og dyrker samarbejdet for at skabe en god og attraktiv arbejdsplads.
 • Beskriv, hvordan du stiller dig over for lokalområdet og bidrager du til at være en god og velset nabo, med gode relationer og som anerkendt virksomhed.
 • Og nævn gerne, hvordan du bidrager til samfundskontrakt og erhvervet som helhed.

G: Governance – Økonomi og virksomhedsledelse

 • Fremhæv økonomiske og robuste tal og procenter fra diverse regnskabsrapporter, som giver let overblik over, om virksomheden er lønsom.
 • Beskriv hvilken tilgang den enkelte leder, som ønsker at efteruddanne sig, har, eller hvordan de ønsker at søge inspiration fra omverden eller via netværk.
 • Nævn metoder og procedure fra årshjul eller anden systematisk, som skal sikre konstant føling med lovgivningen. Eller nævn økonomiske risici, og beskriv, hvordan du vil reagere effektivt og hurtigt i forhold til udsving.
 • Afslut med, hvordan du ser fremad og sikrer udviklingen inden for erhvervet og din virksomheds eksistens.

Henrik Søndergaard understreger betydningen af en ESG-rapport, da den giver økonomisk værdi og mening i forhold til en langsigtet plan for din virksomhed.

Har du brug for hjælp til at komme i gang med din ESG-rapport, så tag fat i Henrik Søndergaard på telefon 2921 9940. Vil du vide mere om, hvordan en ESG-rapport kan bringe værdi til din virksomhed og landbrugsbedrift, så kan du læse mere om det på vores hjemmeside her.


Gratis møde om ESG og bæredygtighed

Henrik Søndergaard er sammen med virksomhedsrådgiver Lars Falster også oplægsholder til arrangementet ESG og bæredygtighed | Fra Bruxelles til bedrift, der afvikles i både Sorø og Nykøbing med chefkonsulent Anders Søgaard fra L&F som moderator.

Mødet er gratis for medlemmer af VKST, og der vil blive dykket ned i begreberne, og vi hjælper dig med at forstå bæredygtighedsdagsordenen – både i praksis og med finansielt perspektiv. Du bliver inspireret til selv at komme i gang med at skabe udvikling og forandring på bedriften, og du får hjælp til at prioritere indsatserne.

Du kan læse mere om arrangementet på vores hjemmeside her:

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)