Region Sjælland sætter ind mod pesticider: Det skal du være opmærksom på

20. oktober 2021

Region Sjælland har lavet en plan for opsporing af punktkildeforening med pesticider. Det sker efter, at regionen har fundet og i mange tilfælde renset forurenet jord fra fx renserier, autoværksteder og lignende.

Nu er turen kommet til landbruget, og er du en af dem, der har fået brev fra Regionen om, at de vil kontakte dig, er der en række ting, som du skal være opmærksom på.

Fund af pesticider skræmmer

Baggrunden er, at der er fund af nu ulovlige gamle pesticider i 23% af drikkevandsboringerne, her af er 5% over kravværdien. Derfor undersøger Regionen nu potentielle punktkilder i 49.600 ha grundvandsdannede oplande, og heraf er de 32.000 ha landbrugsareal. Det svarer til 6,5% af det totale landbrugsareal i Regionen.

Indenfor de grundvandsdannede oplande, findes der ca. 1.400 potentielle pesticidpunktkilder. Det er dem, Regionen vil prioritere i første omgang og undersøgelse.

Her starter indsatsen

Der er defineret en række områder, hvor Regionen har startet indsatsen. Det drejer sig om:

  • Øerne: Agersø, Omø, Bogø, Askø, Femø, Fejø, Sejrø
  • Udvalgte områder i Køge, Roskilde, Vordingborg og Slagelse

Interview og jordprøver ligger til grund

Det er via din e-boks, du får besked, hvis regionen vil tale med dig om en eventuel punktkilde på din ejendom. Det gælder punktkildeforurening med både gamle, forbudte midler samt nye, tilladte pesticider.

Herefter kontakter Regionen dig og stiller spørgsmål til din ejendom og derefter aftales et eventuelt møde med dem samt deres rådgiver. Efter det møde afgør Regionen, om der skal laves undersøgelse med analyser fra jord- og vandprøver. Herefter  vurderer Regionen, om en punktkilde udgør en trussel mod grundvandet eller ej.

Det kan være en god ide at have bisidder med ved mødet med Regionen, det kan fx være en rådgiver fra VKST, fx chefjurist Hanna Lindhardt

]Hvem skal betale

Er der en punktkilde på ejendommen afgør Regionen, om der skal renses op. Er det gamle midler, der bliver fundet, sker det på Regionens regning. Men finder Regionen nye midler, så kan du som lodsejer risikere at blive stillet til ansvar for forureningen og bekoste undersøgelser og eventuel oprensning.

Det er blandt andet derfor, det er vigtigt med vaskeplads eller den korrekte vask og påfyldning i marken.  Det kan du læse mere om her.

Regionen har ret til at få adgang til din ejendom

Regionen har ret til at få adgang til din ejendom og lave boringer for at tage jord- og vandprøver. Nægter du dem adgang vil Regionen automatisk kortlægge din ejendom som V1. I yderste konsekvens kan Regionen tiltvinge sig adgang til din ejendom med hjælp fra politiet. Vi anbefaler, at du indgår i dialog med Regionen og giver adgang og også, at du er med ude og holde øje med arbejdet.

Registrering på to niveauer

En ejendom kan registreres med vidensniveau 1, det betyder, at der kan være en potentiel forurening. Mens vidensniveau 2 betyder, at der er påvist forurening.

Hvis ikke der skal sættes boringer på ejendomme så indgår man ikke i Regionens database. Hvis der sættes boringer, men ikke bliver fundet pesticidrester, så indgår ejendommen i databasen som en, der er undersøgt, men hvor der ikke er fundet væsentlig forurening med pesticider.

Et eksempel

På denne ejendom er der opsat 4 boringer, der skal vise, om der er fare for forurening af grundvand. Boringer er sat der, hvor der potentielt kan være en punktkilder: Ensilageplads, mergelgrav, mødding og vandudtag ved lade.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*