Sådan opfylder du kravet om 20% bælgsæd og 50% kulstoflagrende afgrøder i dit sædskifte:

9. februar 2024

Af økologikonsulent: Josefine Adler

For to år siden blev det pålagt økologiske landbrug at have mindst 20% bælgsæd på omdriftsarealerne samt 50% afgrøder med kulstoflagrende egenskaber i sædskiftet. Det er nødvendigt at opfylde disse krav for at opretholde økologicertificeringen. Vi har her samlet information om de to krav og ideer til, hvordan du selv kan tænke kravene ind i markplanen 2024.

I ”Økologivejledningen” beskriver de kravet til de 20% bælgsæd således:

Ligeledes er kravet om 50% kulstoflagrende afgrøder beskrevet således:

Bælgsæd: Nøglen til Jordens Sundhed

Bælgsæd, såsom kløver, ærter og hestebønner, spiller en afgørende rolle i økologisk landbrug på grund af deres evne til kvælstoffiksering. Ved hjælp af symbiotiske bakterier i deres rodknolde er bælgsæd i stand til at fiksere luftens kvælstof og omdanne det til en form, der er tilgængelig for planter. Denne proces er afgørende for at opretholde jordens frugtbarhed, da kvælstof er et essentielt næringsstof for plantevækst.

Ud over kvælstoffiksering har bælgsæd også en positiv indvirkning på jordens struktur og biodiversitet. Deres dybe rodnet bidrager til jordens frigørelse og forbedrer dens vandretentionsevne. Desuden tiltrækker de forskellige insekter og mikroorganismer, hvilket fremmer et sundt økosystem i jorden. Således støtter kravet om 20% bælgsæd ikke kun jordens sundhed, men også biodiversitet og økosystemets stabilitet.

Når du skal have 20% bælgsæd og 50% kulstofopbyggende afgrøder, er det altså for at leve op til de økologiske principper og for at forbedre jordens sundhed og næringsstoffernes kredsløb.

Kulstoflagrende Afgrøder: Genopbygning af Jordens Kulstofindhold

Kulstof er en afgørende komponent i jordens struktur og frugtbarhed. Desværre har intensivt landbrug og udvinding af biomasse ført til en betydelig nedgang i jordens kulstofniveauer. For at imødegå denne udfordring kræver økologisk landbrug, at mindst 50% afgrøder i sædskiftet skal have kulstoflagrende egenskaber.

Afgrøder som kløver, græsser og visse kornsorter har evnen til at absorbere og binde kulstof fra atmosfæren og indarbejde det i jorden. Denne proces, kendt som kulstofbinding, er afgørende for at genopbygge jordens kulstofindhold og forbedre dens frugtbarhed og struktur. Ud over at gavne jorden har kulstoflagrende afgrøder også en positiv indvirkning på klimaet ved at reducere mængden af ​​kuldioxid i atmosfæren.

Forslag til markplan

For mange bedrifter er det ikke det store problem at dække de 20% bælgsæd ind med kløvergræs eller fx hestebønner, men for nogen bedrifter kan det være et problem og her må vi være lidt kreative og tænke ud af boksen.

  • Har du en bedrift med udelukkende græsarealer, og er nogle af disse arealer i omdrift, er det vigtigt at i hvert fald 20% af omdriftsarealet er med en græsblanding der har minimum 15% bælgsæd målt på antal frø. En hel del af standard kvæggræsblandingerne opfylder dette krav, og kan derfor fint benyttes. For hesteejere anbefales det at benytte sig af lucerne, kællingetand og humlesneglebælg i blandingen, hvis man ikke ønsker kløver.
  • Landbrugere med mange specialafgrøder i markplanen, har svært ved at opfylde kravene. Det kan være landbrugere der producerer grønsager eller snitblomster. Her kan både bælgsædskravet og kravet om kulstoflagrende afgrøder blive opfyldt ved at så fx kløver som efterafgrøde i halvdelen af omdriftsarealet.

Generelt opfylder de fleste ejendomme kravene ved at benytte sig af kløvergræs, bælgsæd og efterafgrøder i de mængder det kræver for den enkelte ejendom.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.