Sådan planlægger du det gode ejerskifte
5. november 2018Rettidig omhu er den bedste medicin, når en virksomhed skal sælges og overdrages. Processen skal startes op i god tid, inden de endelige beslutninger skal træffes.
Der kan være mange personlige og familieprægede overvejelser og hensyn, der skal vurderes, når et landbrug skal overdrages. Dertil kommer de økonomiske, juridiske og skattemæssige forhold, som skal afklares inden en overdragelse.
Lige gyldig, om det er en familiehandel eller en overdragelse i fri handel, ser vi dog alt for ofte, at virksomhedens eller landbrugets ejer ikke er startet denne proces i rette tid – og så bliver det en svær proces.
Start processen flere år i forvejen
Start flere år før overdragelse med at gøre de indledende øvelser. Det er vigtigt at gøre sig sine overvejelser om, hvem man ønsker at overdrage til, og ikke mindst hvornår. Et generationsskifte kan være til egne børn, børnebørn, svigerbørn, eller lige så ofte til en tredjepart.
Det vil give god mening for både sælger og køber, at produktion, bygninger, bolig, inventar mv. er tilpasset til, hvad en kommende ejer kunne ønske sig. Her tænker jeg især på eventuelle investeringer i årene op til selve overdragelsen. Jeg ser ofte, at der er over-investeret i fx bygninger (herunder stuehus) og maskiner, som en ny ejer slet ikke har interesse i – og selvfølgelig også det modsatte. Udover modsatrettede forventninger, er der her en meget høj grad af skattestrategi, som kan komme begge parter til gode.
Keep it simple
Keep it simple, og start med at snakke om, hvordan man skaber de bedste fremtidige rammer for ejeren og familien.
Som ejerleder har man et stort ansvar for at lave en plan eller strategi. Det er især vigtigt at tage ansvar for generationsskiftet i forhold til egne børn og ægtefælle. Det er ejeren, der sidder for bordenden og bestemmer, og det må aldrig overlades til den kommende generation at skulle tage disse vigtige drøftelser og beslutninger. Læg al teknikken, såsom pris, finansiering, jura og skat, på hylden og sæt processen og familien i front.
Et ejerskifte eller generationsskifte bliver ofte fremstillet som noget kompliceret. Det kan ofte give mental træthed hos dig som landmand, og man strander derfor ofte i bunker af beregninger og glemmer måske de mest vigtige mål for fremtiden. Derfor; Keep it simple.
Lav en ”køkkenbordsseddel”
Start i dag med at lægge blok og pen ud på køkkenbordet. Skriv ned, hver gang du får ideer, spørgsmål, tanker eller andet og drøft det gerne med ægtefælle eller anden. I VKST er vi altid klar til et møde, hvor vi kan bygge videre på en sådan ”køkkenbordsseddel”.
Vi har stor erfaring i at stille kritiske og opklarende spørgsmål, der hjælper processen videre. Den økonomiske rådgivning giver jo ikke mening, hvis ikke vi har det rigtige grundlag for fremtidige ønsker. I VKST har vi styr på skat, jura og økonomi, og vi har stor erfaring i at bistå omkring processen ved et ejerskifte, men det er ejeren der skal spille bolden op, og i så god tid, at vi når at få alle spillere på banen.
Af Morten Bjerre, økonomikonsulent VKST