skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Sådan Ruster Du Din Virksomhed Til Den Næste Krise

Sådan ruster du din virksomhed til den næste krise

Corona-krisen klinger af, Danmark åbner stille og roligt op igen, og heldigvis har landbruget ikke været ramt af krisen i samme grad som mange andre erhverv, hvor konkurser og store tab er en direkte konsekvens af krisen. Men næste, store krise kan være sådan en, der rammer landbruget, og det er nu, du skal ruste dig til den, lyder det fra VKST’s virksomhedsrådgiver Søren Pilegaard.

Konjunkturerne er gode, prisen på landbrugsvarerne er fornuftige, og finansiering er billig. Den situation er et godt afsæt for at ruste virksomheden til fremtiden, og her giver virksomhedsrådgiver Søren Pilegaard sine råd til, hvordan du ruster din virksomhed til en usikker fremtid:

Afdrag gælden nu

I disse uger får mange årsrapporterne for 2019, og er resultaterne gode – og det er de for rigtig mange – så gælder det om at få lagt en plan for fremtiden:

-En god ting vil være at få afdraget noget af den dyre bankgæld. Samtidig skal du optimere din virksomhed inden for de rammer, du har i dag, så det er ikke sikkert, at du skal foretage de store investeringer, der ikke bidrager positivt til din bundlinje, siger Søren Pilegaard.

Eller opbyg likviditet

Det er ifølge Søren Pilegaard likviditeten, der kan blive den helt store udfordring i fremtiden:

-Selv hvis man ser på store, solide, internationale virksomheder som Vestas og Mærsk, så har de i forbindelse med corona-krisen sikret sig et likvidt beredskab i form af bankgaranti og andet, så de kan stå imod en eventuel likviditetskrise. Mange landbrugsvirksomheder skal til at tænke i samme retning, så vi ikke skal ned i banken, når vi først står og mangler likviditet, siger Søren Pilegaard, der opfordrer til, at likviditeten kommer højere op på dagsordenen, når der er bankmøde.

-Lige nu er lånevilkårene gunstige, så for nogen kan det være en rigtig god løsning at låne fuldt op i realkredit på ejendommen og så opbygge et likvidt beredskab, så der er noget at stå imod med, når den næste store krise rammer landbruget, lyder det fra virksomhedsrådgiveren.

Få bankens opbakning inden næste krise

Der er ikke noget, der tyder på, at bankerne har reageret negativt i forhold til landbruget som følge af corona-krisen, men fremtiden er usikker, og derfor er det ifølge Søren Pilegaard afgørende, at du får bankens opbakning nu, så du ved, hvilket pres din virksomhed kan tåle, inden banken siger fra.

-Ved du reelt, hvor banken står i forhold til din virksomhed, hvis krisen rammer landbruget næste gang? Vil den bakke op om din virksomhed eller lukke den? spørger Søren Pilegaard og fortsætter:

-Det er netop de spørgsmål, du skal stille banken de kommende måneder. Og det er ikke nok med overordnede tilkendegivelser, det skal være konkret. Få fx banken til at opstille et scenarie, så I taler ud fra noget konkret: vil banken bakke op, hvis noteringen rammer 6 kroner, og hvor længe står de bag dig?

Tag din rådgiver med på råd

Både Søren Pilegaard og hans kolleger hjælper dig gerne med at forberede et godt bankmøde, ligesom de naturligvis gerne deltager i selve mødet med banken.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV