Sådan skaber du den gode arbejdsplads og tiltrækker dygtige medarbejdere
12. februar 2021Mange taler dagligt om den gode arbejdsplads, men hvad skaber egentlig den gode arbejdsplads? Ledelseskonsulent Jette Sandager fra VKST giver dig her tre gode råd til at skabe den gode arbejdsplads og dermed tiltrække dygtige medarbejdere.
Set fra min side, er det mange større eller mindre områder, der er med til at skabe og ikke mindst bevare den gode arbejdsplads.
1.Den fysiske arbejdsplads.
Det er det første, som kandidaterne til en ny arbejdsplads ser, der er med at sælge din arbejdsplads. Træd ud af din hverdag, kig på de forhold, som dine medarbejdere skal arbejde under, stil dig selv spørgsmålet ”vil jeg selv arbejde her?”
Er der systematik på lagre, værksteder, gårdsplads osv? Er der rent? Er der mulighed for at skifte tøj, få rent arbejdstøj og det korrekte arbejds- og fodtøj til den arbejdsopgave, jeg skal udføre? Er der styr på arbejdsmiljøet? Det gælder såvel det psykiske som det fysiske.
Mange medarbejdere sætter pris på, at tingene er i orden, og at indretningen af arbejdspladsen gør det nemt at udføre sit arbejde. Hvis der i forvejen mangler systematik, der er beskidt og forholdene flyder lidt, vil det være sværere at få medarbejderne til at holde orden og rent.
Tænk over, om virksomhedens pauserum, er et sted, man har lyst til at spise sin mad, og opholde sig til personalemøder med mere. Hvis der trænger til at blive ryddet op og gjort rent, så sæt en dag af, og gør det til et socialt arrangement, der slutter med pølser på grillen, eller en tur på gokart-banen.
2.Rekruttering
Rekruttering er meget mere end ”bare” at annoncere efter en ny medarbejder, holde en ansættelsessamtale og til sidst ansætte en ny medarbejder til virksomheden.
Det er lige så vigtigt, at man har gjort et forarbejde, hvor man har overvejet, hvem skal jeg ansætte? Hvilken opgaver skal kandidaten udfylde? Og hvis jeg ikke kan få den person, der opfylder alle krav, hvor vil jeg gå på kompromis? Rekruttering er også indkøring af medarbejder, også kaldet onboarding.
En god onboarding indeholder ansættelseskontrakt, der er på plads inden første arbejdsdag. Lovgivningen siger en måned efter første arbejdsdag, men min erfaring viser, at der kan komme tvister i forbindelse med udarbejdelse af ansættelseskontrakten. Der er små ting, der ikke er aftalt.
Der skal laves en detaljeret arbejdsplan for de første 14 dage. Alle de ansatte skal involveres og informeres om, at der starter en ny medarbejder. Samtaler mellem leder og ny medarbejder hver 14. dag om, hvordan det går, tage små frustrationer, inden det bliver til store problemer.
En onboarding tager minimum tre måneder. En god onboarding er med til at motivere dine medarbejdere til at yde deres bedste. Husk, at der altid skal være en gensidig forventningsafstemning.
3.Kompetencer og relationer
En god arbejdsplads er også defineret af, at det er det rette team, der bliver sat. Det rette team er sammensat med fokus på de menneskelige værdier og de faglige kompetencer. Men bevaring af det rette team klarer ikke sig selv.
Der skal arbejdes målrettet med faglig og personlig udvikling af den enkelte person, men også en udvikling af teamet som en gruppe, skal sættes i fokus. Et team, der virker socialt godt sammen, yder også maksimalt på det faglige. De vil alle trække i samme retning, og sammen sætte mål for nye resultater. Også dette motiverer dine medarbejdere, og mindsker udskiftningen.
Et af redskaberne til hele tiden at holde fingeren på pulsen, er MUS-samtaler. Via disse samtaler sættes der fokus på faglig og personlig udvikling. Det giver medarbejderen følelsen af at blive set og hørt. Det giver tryghed i ansættelsen, at der bliver sat tid af til personalepleje, såvel i hverdagen, som ved små sociale arrangementer i og uden for arbejdstiden.
Klare retningslinjer og kommunikationsveje, tydelig ledelse og interesse for egen virksomhed. Orden i ansættelse og udvikling af arbejdsplads og personale. Rene og ryddelige forhold, er alt sammen med til at give energi og lyst til at arbejde på den gode arbejdsplads.
Kontakt gerne Jette Sandager, vis du ønsker hjælp til at skabe den gode arbejdsplads.