skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Det Skal Du Vide Om Roerne

Det skal du vide om roerne

VKST holdt en velbesøgt markvanding på forsøgsarealerne på Råhavegård i Holeby den 12. juni. Dagens tema var roer, og der var masser af spændende forsøgsresultater til de fremmødte. Her får du de 4 vigtigste konklusioner fra forsøgene med roer.

Det betaler sig at gøre sprøjten ordentlig ren

Sker der egentlig noget ved at springe lidt let over rengøringen af sprøjten? Det korte svar er ja! Forsøg med at tilsætte en tiendedel af et middel til kornafgrøder viser, at det har store konsekvenser, hvis man glemmer rengøringen.

Sprøjtninger tilsat Broadway, Cossack, Galera eller Mustang Forte viser, at selvom ingen af roerne gik ud, så var der sprøjteskader. Mest tydeligt ved brug af Cossack, hvor skaderne ses som krøllede blade.

Og det er dyrt at springe for let over rengøringen eller helt at glemme den, for roer der er behandlet med et middel, der ikke er tilladt, kan ikke leveres.

Bejdsning holder roerne fri for lus

I øjeblikket er der stort politisk fokus på bejdsning af blandt andet frø til roer, og NBR’s forsøg viser, at det vil få stor betydning for roedyrkerne i Danmark, hvis der kommer et forbud.

NBR´s forsøg viser, at i de parceller, hvor roerne var bejdset med Gaucho, var der færre lus end i parceller med ubejdsede roer. Der findes andre bejsemidler end Gaucho, men de er altså mindre effektive, og under alle omstændigheder er det afgørende for roeproducenterne, at der fortsat kan bejdses.

Afdriftsreducerende dyser har effekt

Af forskellige årsager kan det desværre ikke altid lade sig gøre at sprøjte, når forholdene er ideelle med vindstille vejr.  Derfor er det godt at kende sine dyser og bruge de afgiftsreducerende dyser, når forholdene ikke er perfekte. På Roemarkvandringen blev dysernes effekt demonstreret med en sprøjte med 4 forskellige typer dyse. Det var meget tydeligt, at de afgiftsreducerende dyser minimerer afdriften betydeligt. VKST’s forsøg med afdriftsforsøg viser, at det er muligt at anvende afdriftsreducerende dyser uden synderligt effekttab.

Fladsprededyser/lowdrift dyser skal kun anvendes under ideelle forhold som for eksempel ved en morgensprøjtning, hvor der er vindstille.

Ingen skader ved mere olie

I år har forholdene været optimale til at undersøge, om det giver skader, hvis man tilsætter mere olie til ukrudtssprøjtningen end normalt. Derfor har NBR tilsat 1 liter olie i stedet for den normale 0,5 liter. Roerne havde ikke taget skade, men som sagt har forholdene også været optimale. Selv i et år som i år med meget optimale sprøjteforhold, har roerne ikke taget skade ved at øge tilsætning af olie fra normalt 0,5 l til 1 l. Så ved meget tørre forhold, hvor planterne har et kraftigt vokslag kan man uden risiko øge oliemængden.

Ring til din planteavlskonsulent hvis du er i tvivl

Er du i tvivl om, hvornår du skal sprøjte? Og med hvor meget? Du kan ringe til VKST Planteavl alle hverdage på tlf. 7027 9000 og få et gratis råd af vores plantevagt.

Af Christian Iuel, afdelingsleder VKST Planteavl

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV