Slættidspunkt for helsæd

24. juni 2021

Etableringen af vårsæd var mange steder en udfordring, men vækståret har efterfølgende været gunstigt, og mange afgrøder står rigtig godt. Særligt trives ærterne godt nu med både varme og fugt.

Det optimale tidspunkt for høst af vårbyg og vårbyg/ært til helsæd falder normalt 4-5 uger efter begyndende skridning. Det optimale tidspunkt finder du ved at klemme på nogle bygkerner fra forskellige steder i marken. Kernen skal have en struktur, som med besvær stadig kan klemmes ud af skallen. Det samme gælder for hvede til helsæd, som normalt vil ligge 5-6 uger efter begyndende skridning.

I stærkt tørrende vejr kan lidt rigeligt modnede kerner risikere at blive hårde fra skårlægning og til snitning, selv om der kun går 1 døgn. Det er derfor vigtigt at være meget opmærksom og følge kernernes udvikling dagligt op til høst og hellere tage helsæden, når kernerne er lidt for bløde end lidt for faste. Hårde kerner reducerer foderværdien og en tør ensilage er vanskelig at styre, når stakken åbnes.

Ærtehelsæd

Ærterne skal ensileres, inden de går i leje. Vær opmærksom på, at varme let får ærterne til at lægge sig hen ad jorden, også selv om vandforsyningen er i orden.

Udbytte og foderværdi er højest i ærtehelsæd når de nederste bælge er i fuld størrelse, og frøene i disse er dejagtige (vækststadium 78-80). På dette tidspunkt er tørstofprocenten i afgrøden ofte så lav, at det er nødvendigt at fortørre afgrøden inden ensilering for at undgå saftafløb. Ærtehelsæd skårlægges med en skårlægger uden crimper eller en ”rapsskårlægger”.

Byg/ærtehelsæd

Byg/ærtehelsæd med moderate mængder ærter ensileres, når byggen er helsædsmoden. På dette tidspunkt vil ærterne være grønlige og hovedparten af bælgene udviklet. Indholdet af tørstof vil normalt være omkring 30 pct. og kan høstes direkte med en finsnitter påmonteret et helsædsbord.

Byg/ærtehelsæd med stor ærteandel (over 50 pct.) høstes, før afgrøden går i leje og ødelægger et evt. udlæg. Hvis afgrøden er meget fugtig skålægges og forvejres den som rene ærter.

Ensilering af helsæd

Det er vigtigt, at snitlængden holdes på 2-3 cm, for at fremme pakningen af helsæden under indlægning i stakken. Her gælder det som ved ensilering af græs og majs, at udlægning i tynde lang fremmer pakningen meget. Lagtykkelsen må højest være 10 cm ved indlægningen. Lagtykkelser over de anbefalede 10 cm., betyder at pakningsgraden mindskes og iltindholdet i ensilagen stiger. Samtidig øges risikoen for iltindtrængning, når man begynder at bruge af ensilagen.

Yderligere oplysninger kontakt Sophie T. Madsen.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)