Småbiotoper – 4% u-produktive arealer
7. oktober 2022For at modtage landbrugsstøtten fra 1. januar 2023 skal både konventionelle og økologiske landbrugere leve op til de nye basiskrav hvor 4% af bedriftens omdriftsarealer skal udlægges til ”ikke-produktive arealer”.
I september og oktober vil ØkoViden indeholde kapitler med korte introduktioner til de forskellige muligheder for at opfylde kravet om 4% ikke-produktive arealer, som bliver gældende fra 1. januar 2023.
Hver opmærksom på at permanent græs ikke tæller som omdriftsareal.
Lyt til artiklen her
Kapitel 4: Småbiotoper
Småbiotoper kan etableres på et omdriftsareal ved at undlade landbrugsaktivitet i en etårig eller flerårig periode. Arealet må maksimum være 1 ha og må udgøre op til 50% af en mark.
Denne form for GLM 8 etableres ved at tilplante et omdriftsareal med buske og træer eller ved plot at lade arealet være brak og springe i skov. Ifølge Landbrugsstyrelsen vil arealet ikke blive regnet som skov, så længe småbiotopet indgår i din ansøgning om støtte.
Der skal være minimum 5 meter mellem hvert småbiotop, arealet skal ikke slås, men du skal være opmærksom på at undgå invasive arter. Derudover må småbiotopet ikke anvendes til produktion, herunder flisning.
Når vi besøger landbrugere, oplever vi at småbiotoper med fordel kan etableres på lav-produktionsarealer eller sværttilgængelige arealer.
Hvis du er certificeret økolog kan der modtages grundbetaling og økologisk arealtilskud på GLM 8 arealerne, men hver opmærksom på at arealerne ikke tildeles gødningskvoter.
Se VKST brakbørs her
Indlægget er skrevet på baggrund af landbrugsstyrelsens plan for den nye reform.
Ønskes yderligere oplysninger så kontakt junior økologikonsulent Katrine H. Bak.