Sprøjteskader hos dig selv eller naboen dækkes (måske) af forsikringen
7. juni 2019Hvert år sker der skader under sprøjtning. Ofte er skyldes det, at et sprøjtemiddel driver ind over naboens mark eller have og forvolder skade. Andre gange har sprøjten indeholdt et andet middel end der var hensigten, og så er der sket skader på afgrøderne. Læs mere om, hvornår forsikringen dækker – og hvornår den ikke gør.
Det sker desværre, at der sker skader på egen afgrøder fordi der bliver sprøjtet med et andet middel end det, der var hensigten. Og så er der ikke ret meget at gøre: det er ikke dækket af forsikringen fordi det regnes som en erhvervsrisiko, og som ejer må du selv bære tabet.
Lad forsikringsselskabet afgøre, om du har et ansvar
Gør du skade på andres mark eller have ved afdrift, er du derimod bedre stillet, da det dækkes af landbrugsansvarsforsikringen.
-Kommer du til at gøre skade på en andens mark, er det et spørgsmål om en ansvarsdækning, og så er det forsikringsselskabet, der skal tage stilling til sagen. Derfor er det vigtigt, at du ikke pr. automatik påtager dig ansvaret og aftaler erstatning med din nabo. Det skal du overlade til forsikringsselskabet, så du ikke påtager dig et ansvar, der ikke er juridisk og dermed forsikringsmæssig dækning for, fortæller Niels Fladberg fra DLBR Forsikringsmæglerne, der hvert år hjælpe mange landmænd med alt fra dialog med forsikringsselskaber til udbud på forsikringer.
Han fortæller desuden, at hvis man bliver mødt af et krav om erstatning, skal det anmeldes til forsikringsselskabet, som derefter vil gå i dialog og eventuelt opgøre skaden med den, der har fået skader på sin mark.
Og er man kunde hos DLBR Forsikringsmæglerne, skal man blot ringe til sin mægler, som efterfølgende står for al dialog med forsikringsselskabet.
Forsikringen dækker ikke altid ”arbejde for andre”
Hvis du udfører sprøjtearbejde for andre er det vigtigt, at landbrugsforsikringen er udvidet til også at dække det arbejde og dermed den risiko du påtager dig i den forbindelse.
-Nogle forsikringsselskaber dækker som standard indtil 100 timers landbrugsarbejde for andre, men hos andre selskaber skal du altid tegne en udvidelse af dækningen, siger Niels Fladberg og fortæller, at man skal være ekstra opmærksom på, at forsikringen ikke dækker alle skader:
-Når forsikringen er udvidet med ”landbrugsarbejde for andre”, dækker den under arbejde for andre på samme måde, som forsikringen dækker på din egen jord. Og det vil altså sige, at forsikringen dækker skade på tredje mands jord. Ikke på den mark, der bliver behandlet.
Udvidet forsikring hvis du ”arbejder for andre”
Hvis du udfører meget af det, der i forsikringssproget kaldes ”arbejde for andre”, kan det være en fordel at få din forsikring udvidet til også at dække behandlings- og bearbejdning.
-Hvis du tegner sådan en forsikring, er du også dækket, hvis der sker skade på en afgrøde fordi den er forkert eller mangelfuld sprøjtet, siger Niels Fladberg.
Den udvidede dækning kan, udover sprøjtning, også gælde gødskning og udbringning af ammoniak. I så fald fremgår det af en særlig klausul i forsikringspolicen, hvilke risici, der er dækket. Det er en forholdsvis dyr dækning med en relativ høj selvrisiko.
Få tjekket dine forsikringer
Sprøjtesæsonen gør det også relevant at få tjekket, om den nye sprøjte er dækket og måske har du jord i et område, hvor risikoen for forurening eller skade på følsom natur er stor – og det kan en miljøskadeforsikring tage højde for.
Du er velkommen til at kontakte DLBR Forsikringsmæglerne for en uforpligtigende snak eller et besøg med fokus på, om du er tilstrækkelig forsikret gennem dit forsikringsselskab. Kontakt DLBR Forsikringsmæglere tlf. 5786 0280.