skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Status På Høsten: Høst Under Middel, Men Til Høje Priser
  • Alle

Status på høsten: Høst under middel, men til høje priser

Af planteavlskonsulent Jakob F. Kjærsgaard

Der er ingen garanti for, at høsten bliver let og uproblematisk. Vi er underlagt vejrgudernes uforudsigelige luner. Vi kan ikke høste, når det regner, og det må selv det moderne højteknologiske landbrug lære at leve med.

Høsten 2021 startede med fint og stabilt vejr under frøhøsten, men det ændrede sig, da den store kornhøst blev skudt i gang i august. Regnen indfandt sig, høsten trak ud og for mange blev den både besværlig, dyr og skuffende.

Det tegnede ellers utrolig godt hele foråret. Regn og lave temperaturer sikrede frodige og flotte afgrøder, som også var medvirkende til, at forventningerne blev skruet op. Den bratte overgang til tørt og meget varmt vejr i løbet af juni var dog mere end afgrøderne kunne holde til. Rodnettet var for overfladisk, og bladmassen alt for stor. Afmodningen gik for hurtigt. Kernerne blev alt for små – både i korn og raps.

Udbytterne kunne langt fra leve op til forventningerne, og det blev endnu engang understreget, at man ikke kan høste med øjnene, og at udbyttet først er sikret, når kornet ligger inde i siloerne.

Sorte aks gav problemer

Flere hvedemarker endte med at have mange, nødmodne aks, som blev sorte af skimmelsvamp. Værst i tidligt såede afgrøder, ligesom nogle sorter også var mere medtaget. Formentlig et resultat af klimastress kombineret med et angreb af svampen ”skarp øjeplet”, som ikke kan bekæmpes kemisk. Det var ikke blot et kosmetisk problem, det kostede også udbytte i de værst angrebne afgrøder.

Udbyttet i 2021 blev således under middel med de store variationer, der altid vil være. Samtidig har maltbyggen flere steder svært ved at leve op til kvalitetskravene grundet højt proteinindhold, og for hveden er det store samtaleemne, at rumvægten er lav og ofte medfører et fradrag i prisen.

I national eller international kornhandel har rumvægten i årtier været en kvalitets- og afregningsparameter i foderkorn og brødhvede. Et levn fra fortiden, da flere undersøgelser viser, at rumvægten hverken har betydning for foderværdien, meludbyttet eller bagekvaliteten. Ingen har tilsyneladende vilje eller interesse i at få fjernet rumvægten som afregningsparameter. I sidste ende er landmanden jo også den eneste, som taber på det!

Tørke og hedebølge har givet høje priser

For planteavlerne er det glædeligt, at afgrødepriserne er høje. Det kan til en vis grad kompensere for, at udbytterne er på det jævne. Priserne er ikke steget, fordi den danske høst skuffer, men fordi hele den globale produktion af korn og vegetabilske olier skuffer.

Brasilien – verdens næststørste producent og eksportør af majs – har haft den tørreste vækstsæson i 91 år, hvilket har kostet 25 mio. ton majs svarende til tre gange den danske kornproduktion. Det vestlige Nordamerika har været ramt af langvarig tørke og hedebølge, der er gået voldsomt ud over hvede- og bygudbytterne, og som også betyder store produktionstab af raps i Canada – verdens største producent og eksportør af raps. I Rusland – verdens største eksportør af hvede – har en afsluttende hedebølge koste dyrt for hvedeudbytterne. Da det globale forbrug ubønhørligt stiger og rammer en svigtende produktion særlig hårdt. Derfor er priserne høje.

Mange delsolgte, inden høje priser kom

Mange delsælger deres høst af flere omgange som en risikospredning mod prisudviklingens uforudsigelighed. En fornuftig strategi, som dog samtidig betyder, at der allerede er delsolgt, inden priserne nåede de nuværende højder. Trods dette vil mange opnå en gennemsnitlig afregningspris, som man for et år siden næppe havde fantasi til at forestille sig.

Det hører med til historien, at svineproducenterne bliver hårdt ramt af de høje priser, da noteringen ikke er fulgt med, men tværtimod falder hver uge. Produktionsøkonomien er dårlig, og man skal ovenikøbet leve med, at der ikke er udsigt til billigt korn på denne side af 2022-høsten.  Svinekøbspriserne er ramt af, at Kina på rekordtid har fået reetableret deres enorme svineproduktion efter svinepesten halverede den for 2-3 år siden.


Du er velkommen til at kontakte planteavlskonsulent og ansvarlig for Kornbasen.dk, Jakob F. Kjærsgaard på telefon 2012 5520, hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning inden for råvaremarkedet og priser.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV