Status: Tur rundt om kvæg- og mælkeproduktionen
16. oktober 2023Kvæg- og mælkeproduktionen i Danmark oplever i øjeblikket en række interessante udviklinger og udfordringer. Kvægrådgiver i VKST Jesper Hagelund dykker her ned i nogle af de afgørende punkter og giver en status på tilstanden i produktionen.
1. Stabil Mælkepris og gode slagtepriser på kvæg
Mælkeprisen er efter en lang periode med faldende priser i øjeblikket stabil, og vi håber, at den forbliver på sit nuværende niveau resten af året.
Derudover er slagtepriserne for kvæg fortsat gode. Imidlertid oplevede nogle landmænd en udfordring, da slagteriet i Herlufmagle lukkede lige efter sommerferien. Det tvang mange til at finde nye steder at slagte deres dyr. Nogle mindre slagtehuse på Sjælland har dog været i stand til at tage imod flere dyr, men fremtiden forudsiger, at hovedparten af kvæget vil blive slagtet i Jylland.
2. Prisstigning på Indkøbt Foder
Prisen på indkøbt foder faldt en del i foråret og sommeren, men den ligger stadig 20-25% højere end før konflikten i Ukraine begyndte. Priserne påvirker naturligvis omkostninger og overskud og er noget, der fortsat skal overvåges nøje.
3. Majshøsten og Græsmarkerne
Majshøsten er ved at nærme sig sin afslutning, selvom vejret har drillet en smule i den seneste uge. Heldigvis melder næsten alle landmænd om gode udbytter, og kvaliteten ser også lovende ud ifølge friskanalyserne, som vi har udført i september.
De sidste slæt på græsmarkerne bliver høstet, så snart majshøsten er færdig. Græsmarkerne led meget først på sæsonen pga. vandmangel og med lave udbytter på 1. og især 2. slæt, men regnen i juli og august satte skub i væksten igen, og der meldes om rigtig store udbytter på 3. og 4. slæt. Så samlet set kommer de fleste i mål på græsudbytterne, dog nok med en samlet ringere kvalitet.
4. Arla Klimatjek
I KvægrådgivningDanmark har vi gennemgået 77 klimatjek for Arla fra juli til september. Generelt klarer kvægbrugerne sig godt i disse klimatjek, men der er stadig mulighed for at forbedre sig yderligere. Ved at gøre det, kan de hæve afregningsprisen på mælk og samtidig bidrage til en mere bæredygtig landbrugspraksis.