skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Svineproducent, Har Du En Plan?

Svineproducent, har du en plan?

Økonomien hos svineproducenterne er rigtig god lige nu, så det er tid til at stoppe lappeløsningerne og den kortsigtede plan og i stedet for tage den langsigtede kikkert frem og tænke i en tiårstilpasning.

Sådan lyder den samstemmige melding fra teamet i VKST Svinerådgivning, der råder deres svineproducenter til at få lavet en langsigtet analyse og lægge en strategi og handlingsplan for bedriften og produktionsanlægget.

  • Det er lige nu, at der er masser af penge på kassekreditten, så det er nu, du har råd til at tænke langsigtet og ikke kun optimere løbende og lave lappeløsninger, siger bygge- og svinerådgiver Keld Sommer fra VKST og begrunder:
  • Og det er nødvendigt, for effektiviteten og produktionen stiger, og du skal kunne rumme den stigende kapacitet, og det er nu, du kan finansiere meget af det selv. Det kan du ikke, hvis du pludselig står med en notering på 8,5.

Optimeret produktionsanlæg 2020 – afvikling eller udvikling?

Keld Sommer anbefaler derfor, at man tænker i et tiårssigte. Der skal gerne ske en tilpasning i staldene hvert 10. år både i forhold til effektiviteten, men også for at tilpasse sig lovgivningen løbende.

  • Ved at have en langsigtet plan bliver du også taget bedre imod af den offentlige sektor og har større mulighed for at låne penge i banken, siger svinerådgiveren forklarer, at det derfor også er en god ide at se på fremtiden for selve produktionen.
  • Hvordan ser udviklingen af din produktion ud? Kan den ikke udvikles yderligere pga. lovgivningen, eller har du bare ikke planer om at være her om 10 år, så skal der laves en plan for afvikling og ikke udvikling. Er nedslidning den rette vej? Hvilke investeringer bør foretages, hvis der alligevel skal afvikles?

Det er nogle af de spørgsmål og tanker, som Keld Sommer sætter på spidsen og beder svineproducenterne stille sig selv.

Byggerådgivning kombineret med svinerådgivning

Han påpeger samtidig, at det kræver to forskellige vinkler, når der skal tænkes langsigtet. Der skal både tænkes produktivt i forhold til besætningen i stalden, og hvordan den kan udvikles, og så skal der tænkes anlægsmæssigt i forhold til bygninger, størrelse og kapacitet.

  • Og netop derfor er det vigtigt, at tænke langsigtet, så du ikke blot optimerer eksempelvis foderanlægget nu, for så at finde ud af, at du næste år i stedet for skulle have brugt pengene på udvidelse af klimastaldene eksempelvis, siger Keld Sommer.
  • Det er spild af tid og spild af penge, konstaterer han.

Derfor tilbyder VKST også en tværfaglig rådgivning, der kombinerer både byggerådgivningen og svinerådgivningen, så de sammen med svineproducenten kan kigge på det samlede billede af bedriften og lægge en plan for produktionsudvikling eller -afvikling.

Så er svineproducenten sikret en helhedsorienteret rådgivning, hvor intet bliver glemt, afslutter svinerådgiveren.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV